Avto
24 ogledov

Vozniki na avtobus zastonj

Tramvaj EPA
V Leipzigu v Nemčiji so se mestne oblasti odločile promovirati uporabo javnega prevoza na zelo zanimiv način. Ciljajo namreč na voznike in njihove družine, ki jih želijo z brezplačnimi prevozi iz avtomobila preusmeriti na tramvaje in avtobuse.

Vozniki v nemškem Leipzigu lahko do petka brezplačno uporabljajo javni prevoz. Vozniki morajo za vožnjo z javnim prometom namesto vozovnice pokazati le prometno dovoljenje svojega vozila, brezplačno pa se lahko peljejo tudi njihovi družinski člani.

Gre za domiselno marketinško potezo mestnih oblasti v Leipzigu, ki ima eno najboljših mrež javnega prevoza v Nemčiji. "Dovolj norosti zaradi cen govora. Čas je za spremembo," se je glasil slogan, s katerim so oglaševali akcijo.

Središče polmilijonskega mesta je prepredeno s progami modrorumenega električnega tramvaja, predmestja pa so povezana s progami avtobusov in vlakov. Številna postajališča so opremljena z elektronskimi napisi, ki prikazujejo čakalni čas.

Ankete so pokazale, da se nemški vozniki za uporabo javnega prevoza največkrat odločijo, da privarčujejo pri stroških za gorivo in da se izognejo prometnim zamaškom.

V Nemčiji se je minuli teden razvnela razprava, ali bi se moralo povračilo za stroške prevoza na delo povečati zaradi vse dražjega goriva, a je finančno ministrstvo to možnost zavrnilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 4
  • astro123 17:33 12.april 2012.

    Naslovna slika v zavihku "Avto" pa kaže mariborski avtobus. Come on... Sm že mislu da je pri nas to.

  • Senior 15:59 12.april 2012.

    Ta način je Janša predvidel čez 100 let. Vsaj nekaj v doglednem času.

  • Avatar Foksner
    Foksner 11:11 12.april 2012.

    sem že mislil da je to pri nas