Avto
32 ogledov

Se bomo morali avtomobilom začeti odpovedovati?

Cene goriva Shutterstock
Podjetje Oliver Wyman je naredilo raziskavo, v katerem je anketirane voznike spraševalo, kaj bi naredili, če bi liter goriva stal štiri evre. Tretjina bi se avtomobilu odrekla.

V raziskavo so pri podjetju Oliver Wyman zajeli 3.000 anketirancev, ki so pojasnili, kaj bi naredili, če bi se cene goriva do leta 2030 višale. Če bi bilo treba za liter goriva odšteti 2,5 evra, bi se avtomobilu odreklo 17 odstotkov vprašanih. Manjši avtomobil bi kupilo 25 odstotkov ljudi, medtem ko bi 23 odstotkov dalo prednost električnim avtomobilom. Ostalih 35 odstotkov bi avtomobil obdržalo.

Če bi bila cena za liter štiri evre, bi se 30 odstotkov vprašanih avtomobilu odreklo, 17 odstotkov bi kupilo manjši avto, svoje vozilo pa bi obdržalo 24 odstotkov vprašanih, medtem ko bi se 29 odstotkov odločilo za nakup električnega avtomobila.

Eden od avtorjev raziskave Matthias Bentenrider meni, da se v primeru še višjih cen večina avtomobilu vseeno ne bi odrekla. Trdi tudi, da bi le trije od desetih, ki so se izjasnili za nakup električnega avtomobila, to tudi v resnici storili, saj po njegovih besedah trenutno večina v ta vozila še ne verjame.

Pri nas nekateri že zdaj nimajo za gorivo

Raziskavo smo med našimi bralci konec februarja naredili tudi na spletni strani zurnal24.si. V anketi je sodeloval 601 anketiranec. Kar 44 odstotkov bralcev je menilo, da bi se odpovedali avtomobilu, če bi bila cena za liter bencina dva evra. Za nekatere so sodeč po odgovorih na anketno vprašanje visoke cene goriv že zdaj prevelika obremenitev za proračun, saj je skoraj tretjina (31 odstotkov) odgovorila, da se že odpoveduje uporabi avtomobila, medtem ko je 16 odstotkov vprašanih odgovorilo, da se avtomobilu ne misli odpovedati za nobeno ceno.

Komentarjev 2
  • jons 20:50 11.april 2012.

    ... in dobili še bolj butasto vlado. Razen, če slučajno ne računaš na možnost življenja brez vlade.

  • 1111 09:17 05.april 2012.

    a se nebi raje odpovedali bedasti vladi????