Avto
583 ogledov

Vrhunski športniki pomagajo izdelovati avte

Fordova tovarna Ford
Avte izdelujejo tako, da si pomagajo z vrhunskimi športniki.

Pri Fordu želijo poškodbe na delovnem mestu zmanjšati na precej inovativen način - tako da posnemajo športnike. Slednji namreč za doseganju najvišje ravni stalno "pilijo" svojo tehniko, da bi bili čim bolj učinkoviti. Fordovi strokovnjaki se želijo njihovih gibov naučiti, tako da so uporabili tehnologijo, ki služi za natančno upodobitev športnikov v najbolje prodajanih video igrah. Vse skupaj so nato prenesli na svojo proizvodno linijo. 

70 zaposlenih na 21 različnih delovnih mestih v Fordovem obratu za proizvodnjo motorjev v španski Valencii je tako pričelo uporabljati posebno obleko z napredno tehnologijo za sledenje gibanja telesa.

Tesno oprijeta obleka vsebuje 15 majhnih svetlobnih senzorjev za spremljanje gibanja, ki so povezani z brezžično enoto za zaznavanje. Sistem spremlja gibanje osebe med delom, posebna pozornost pa je namenjena gibom glave, vratu, ramen in okončin. Gibanje snemajo štiri specializirane kamere za spremljanje gibanja – podobno kot pri kamerah, ki dopolnjujejo konzole računalniških iger. Kamere so nameščene blizu delavca in gibanje zabeležijo kot 3D animacijo skeleta.

Ugotovitve nameravajo pri Fordu izkoristiti pri snovanju fizično manj napornih delovnih mest s kar najboljšo optimizacijo gibov tekom urnika, kar bo omogočilo izboljšano kakovost proizvodnje in znižanje poškodb na delovnem mestu. 

Prvi rezultati so zelo opogumljajoči, po Fordovih napovedih bi število poškodb v obratu lahko zmanjšali za 75 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.