Avto
2 ogledov

Vsak drug Slovenec ima avto

Število prvih registracij osebnih avtomobilov v Sloveniji pa se je v letu 2007 v Žurnal24 main
V Sloveniji je bilo, če ne štejemo specialnih osebnih vozil, v letu 2007 registriranih več kot 1,014.000 osebnih avtomobilov, kar pomeni več kot en osebni avtomobil na prebivalca.

Konec lanskega leta je bilo po podatkih Statističnega urada RS v Sloveniji registriranih za štiri odstotke več cestnih vozil kot konec leta 2006. V tem obdobju se je število cestnih motornih vozil povečalo za pet odstotkov, število priklopnih vozil pa se je zmanjšalo za sedem odstotkov. V primerjavi s tem so pri številu registriranih motornih koles konec junija 2007 in junija 2006 na statističnem uradu zaznali 25-odstotno povečanje.

Na skupno rast števila cestnih vozil je najbolj vplivala rast števila osebnih avtomobilov. Število teh se je v letu 2007 povečalo za tri odstotke. Število koles z motorjem se je povečalo za devet odstotkov, število avtobusov za dva odstotka, število tovornih motornih vozil pa za 11 odstotkov.Konec leta 2007 je bilo med v Sloveniji prvič registriranimi osebnimi avtomobili 27 odstotkov takih, ki so kot pogonsko gorivo uporabljali plinsko olje (dizel), to je za tri odstotne točke več kot konec leta 2006. 72 odstotkov osebnih avtomobilov, v Sloveniji prvič registriranih konec leta 2007, je za pogon uporabljalo bencin, manj kot odstotek pa alternativne vrste goriva.

Zelo opazno pa se je povečalo število prvih registracij v Sloveniji pri vozilih, ki niso namenjena prevozu blaga in potnikov, in sicer pri delovnih vozilih za 55 odstotkov in pri specialnih osebnih vozilih za 29 odstotkov. Močno se je povečalo tudi število v Sloveniji prvič registriranih tovornih vozil, in sicer tovornjakov za 19 odstotkov, vlačilcev za 33 odstotkov, priklopnikov za 39 odstotkov in polpriklopnikov za 26 odstotkov.

Poleg že omenjenega povečanja števila prvih registracij motornih koles je urad zabeležil tudi izrazito povečanje števila prvih registracij koles z motorjem, in sicer za 29 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.