Avto
21 ogledov

Vstopili smo v časovni stroj

Dan odprtih vrat na AMZS
1/12
AMZS
Preteklo soboto je bil na v AMZS centru varne vožnje na Vranskem Dan odprtih vrat. Na tradicionalnem srečanju je bila tematika časovni stroj. Predstavili so mobilnost v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Letošnje leto je bilo rekordno po številu obiskovalcev.

Dogodek sta z nagovorom otvorila gostiteljica Lucija Živa Sajevec, direktorica AMZS, d. d., pod okrilje katere sodi Center varne vožnje na Vranskem in generalni sekretar AMZS Robert Štaba.

Glavno dogajanje je bilo na poligonu, kjer so inšturktorji varne vožnje obiskovalce, teh se je zbralo preko tisoč, z najrazličnejšimi vajami seznanjali z nevarnostmi za volanom in načini, kako se je treba odzvati v kritičnih situacijah.

Ste naredili izpitno vožnjo?

Kako spretni so vozniki in voznice za volanom, so inštruktorji preverjali v vožnji na čas med stožci, da pa je bila naloga še nekoliko zahtevnejša, so v prtljažniku vozili posodo z vodo. Najboljši je bil tisti, ki je vozil tako spretno, da ni razlil niti kapljice.

Na še eni vaji so testirali, ali znamo odreagirati na mokrem in spolzkem vozišču, ko nam zadek avtomobila zanese v eno ali drugo stran.

Obiskovalci so imeli priložnost preizkusiti eno najnovejših pridobitev centra, simulator varne vožnje, s katerim se lahko preizkusimo v najrazličnejših situacijah, s katerimi se kot udeleženci v prometu vsakodnevno srečujemo. Na simulatorju se lahko v varnem okolju naučimo, kako pravilno reagirati v nepričakovanih in nevarnih situacijah na cesti. Ta marsikdaj ne odpušča napak.

Zaleteti se ni dalo

Vse več novih avtomobilov je opremljenih s sistemi za pomoč voznikom. Eden najpomembnejših je sistem za opozarjanje na možnost trka in samodejno zaviranje v sili. To tehnologijo je bilo možno preizkusiti v praksi. Avtomobil se je pred naletno zračno blazini suvereno zaustavil brez posredovanja voznika.

Preventivne narave je bil prikaz testov pnevmatik in otroških sedežev. V AMZS Šoli vožnje se je bilo mogoče z učiteljem vožnje podati na izpitno vožnjo. Preizkusiti se je bilo možno tudi v poklicu avtomobilističnega novinarja. Ljubitelji motorjev in kartov so lahko doživeli športni utrip, na svoj račun pa so prišli tudi ljubitelji starodobnih vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.