Avto
145 ogledov

VW, Daimler in Porsche že stegujejo roke po beguncih

Angela Merkel EPA
Nemški proizvajalci avtomobilov Volkswagen, Daimler in Porsche vidijo v pritoku beguncev v Nemčijo priložnost, da se okrepijo z novimi delavci. S tem bi rešili težave z velikim pomanjkanjem delovne sile.

Šef Daimlerja Dieter Zetsche je dejal, da pričakuje, da bo letos prišlo v Evropo več kot milijon beguncev, v čemer vidi velikanski izziv. Šef Mercedesa v beguncih vidi visoko usposobljene in motivirane delavce in pravi, da je to lahko tudi uspešna podlaga za gospodarski vzpon. Še več, na pritok beguncev, kot nove delovne sile, gleda kot na povojni razcvet države v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ki je Nemčijo pripeljal do vodilne evropske gospodarske velesile.

Mercedes jim bo dal tudi stanovanja

"Mnogi, ki bežijo pred vojno, preganjanjem in revščino, so usposobljeni in motivirani. To je tisto, kar potrebuje gospodarstvo, saj se evropsko prebivalstvo hitro krči, število ljudi, ki so pred upokojitvijo pa je ogromno," pravi Zetsche in dodaja, da bo Daimler priseljence v svoji matični deželi Baden-Württemberg motiviral tudi z rešitvijo stanovanjskega problema.Šef Volkswagna Martin Winterkorn je dejal, da bodo poiskali pripravniška mesta za priseljence. "Med njimi je veliko usposobljenih ljudi. To je izziv za nas, da med njimi prepoznamo potencial in jim damo priložnost v naših tovarnah. Hkrati vidimo priložnost tudi za usposabljanje vseh drugih beguncev. To bo bil naš prispevek za reševanje begunske krize."

VW je že začel s pogovori v svojih enotah za proizvodnjo gospodarskih vozil, da bi se tujci naučili jezika, nakar bi jih zaposlili v tovarnah v Nemčiji in na Švedskem. "Pritok priseljencev je na dolgi rok dober za nas. V Nemčiji je delavne sile vse manj. Zavedamo se, da bo to sicer velik napor za državo, a tudi priložnost za gospodarsko rast," je prepričan šef programa tovornih vozil pri VW Andreas Renschler.

Pri Porscheju bodo razširili program, ki je sicer prvotno namenjen tistim, ki so opustili šolanje. Beguncem nameravajo v okviru programa svetovati in jih jezikovno usposobiti. "To je tisto, kar lahko naredimo najhitreje," je dejal šef Porscheja Matthias Mueller. Meni, da lahko s tovrstnimi ukrepi izkoreninijo ksenofobijo do migrantom: "Nekdo mora stopiti na njihovo stan. Še bolje je, če je ta nekdo vpliven, še najbolje je, če to storijo ljudje iz poslovnega sveta."

Nemcev iz leta v leto manj

V Nemčiji je brezposelnost najnižja, hkrati pa je gospodarska rast najvišja po letu 2011. Prav zato je Nemčija postala glavni cilj za milijone beguncev in ekonomskih migrantov, ki poskušajo pobegniti pred vojno, preganjanjem in težavami v Siriji, Iraku in Afganistanu. Kljub priseljevanjem Nemčiji še vedno grozi, da bo do leta 2060 po podatkih Nacionalnega statističnega urana v državi živelo vsega 68 milijonov ljudi. Danes Nemčija šteje 80 milijonov prebivalcev.

Po napovedih naj bi se število delavnega aktivnega prebivalstva v Nemčiji do leta 2060 skrčilo na 34 milijonov, delež tistih z manj kot 20 leti delovne dobe pa je rekordno nizek. Oo aprilskih podatkih naj bi bilo takih le 11 milijonov Nemcev. Nemčija ima tudi najnižjo stopnjo rodnosti na svetu, razkrivajo podatki inštituta za mednarodno ekonomijo BDO iz Hamburga.

Proizvajalci avtomobilov so med največjimi delodajalci v Nemčiji, ki se morajo za to, kar so postali danes, velesila na področju avtomobilske industrije, zahvaliti prispevkom migrantov, oziroma tujim delavcem, ki so po drugi svetovni vojni prišli s trebuhom za kruhom v Nemčijo.

Komentarjev 22
  • Avatar olor
    olor 14:43 24.september 2015.

    Prav to se dogaja, kar sem predvideval. To je pokvarjena taktika Nemcev in vseh tistih držav katera so cilj teh migrantov. Poceni delovna sila in vzpon gospodarstva. Že tako so razviti in še bolj bodo prav na račun teh ljudi. ...prikaži več Ne vem kako na to delovno silo gledajo domačini, ki slej ko prej bodo odveč delovna sila.

  • joza 21:10 21.september 2015.

    Poslani so, da resetirajo in uničijo sistem in to počno pred kamerami! Poslani so, da ustvarjajo kaos (ni treba, da je teroristični, anarhija je dovolj), potem bodo tisti, ki so jih poslali - vzpostavili svoj red.

  • Žvižgač 19:08 21.september 2015.

    Potem ne razumen zakaj je potrebno sestajanje na vrhu EU, dogovarjanje o kvotah in vse to politično nakladanje, če jih Nemci rabijo. Naj jim še direktno linijo vzpostavijo pa je vse rešeno. A, ko se bodo tam nezaposleni naciji organizirali ...prikaži veči bo več kot kdo rabil Porsheja za bežat. In zakaj rabijo potem novo azilno zakonodajo. Ma vsi ti samo serejo.