Avto
5 ogledov

Z ijem tja, kamor drugi kmalu ne bodo smeli

BMW i3 BMW
Nova strategija. Z novo podznamko i namerava BMW dodobra pretresti trg.

Modela i3 in i8 predstavljata novo dimenzijo BMW-jevih avtomobilov. Kakšne izzive ste morali preseči?
Velikanske. Gre za popolnoma novo infrastrukturo, v katero smo morali vpeljati nove tehnologije, materiale in procese. Ključni dejavnik pri avtomobilih na električni pogon je njihova masa – mi smo to rešili z uporabo plastične mase z ogljikovimi ojačitvami (CFRP) za izdelavo strukture.

Zakaj ste se sploh električno zgodbo začeti z i3 in ne kakšnim drugim, večjim modelom?
Razlogov je več. Električni avtomobili ne puščajo ogljičnega odtisa, hkrati pa so agilni, lahki, varni in stroškovno učinkoviti. Z i3 ciljamo na povsem novo skupino voznikov, ki živijo v urbanih naseljih in imajo aktivni življenjski slog.

Trdite tudi, da so stroški lastništva i3 za do 40 odstotkov nižji od modela 320d. Kako ste to izračunali?
Naše referenčno vozilo je bil model 118d, sicer najbolj zeleni avto leta 2008. V primerjavi z njim so stroški nižji za 20 odstotkov. Na sto kilometrov i3 porabi okoli 15 kWh elektrike, kar je ob ceni za elektriko v Nemčiji okoli 3,50 evra oziroma štiri evre. Treba je vedeti, da bodo električna vozila lahko vozila tudi tam, kjer preostala ne bodo več smela.

Kako bi umestili modela i3 in i8 znotraj vaše palete?
I3 je naš prvi avto, ki ga poganja izključno električni pogon in je bil kot tak tudi razvit. Namenjen je predvsem mestni vožnji. Tradicionalna BMW-jeva izkušnja vožnje je združena z ničelnimi izpusti in praktičnostjo. I8 pa je priključni hibrid, ki kombinira vozne lastnosti športnega avtomobila z učinkovitostjo kompaktnega. Njegov izpust CO2 je tako pod 50 grami na kilometer.

Hitrost pri i3 je omejena na le 150 km/h, kar je 100 manj od i8. Kako to?
I3 je oblikovan za mobilnost v mestih, bolj pomemben je doseg, ki ga je s 160 kilometri dovolj za večino potreb.

Andreas Feist | Avtor: BMW BMW


Elon Musk iz Tesla Motors je dejal, da ga veseli vaš končni vstop med povsem električne avte, hkrati pa pravi, da bi lahko svoje delo opravili bolje. Kaj porečete na to?
Menimo, da z i3 prihajamo na trg električnih vozil ob pravem času. Ne moremo pa ga primerjati z modeli Tesle. Seveda bi mu lahko ustvarili precej daljši doseg, a sedanji povsem zadostuje za ta segment, hkrati pa smo ohranili nizko ceno in maso.

Prvi mož BMW-ja Norbert Reithofer je dejal, da bo do leta 2025 tretjima vseh modelov priključnih hibridov, oziroma električnih modelov. Ali to pomeni, da bo vsak model BMW na voljo tako v bencinski, dizelski, kot hibridni, oziroma plug-in hibridni izvedenki?
Naš načrt je, da bomo imeli v prav vsakem segmentu vsaj en model, ki bo priključni hibrid.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.