Avto
87 ogledov

Z nagradami nad pijane voznike

Prometna nesreča pri Lokvah JZGRD GENG
Zavod Varna pot prihodnja dve tedna v petih slovenskih nočnih lokalih prireja preventivno-izobraževalno akcijo Čista nula, čista vest. Z njo bodo spodbujali mlade, naj za volan sedejo trezni, saj vozniki pod vplivom alkohola še vedno povzročijo tretjino prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami.

Akcijo nadomešča do pred nekaj leti aktualno Evropsko noč brez prometnih nesreč, v katero se je vključeval tudi Zavod varna pot, njihovi moderatorji pa so po nočnih lokalih mlade spodbujali, naj ne pijejo alkohola, če nameravajo voziti. Projekt je zaradi pomanjkanja denarja ugasnil, zato so v zavodu sklenili pod drugim imenom nadaljevati zgodbo.

Priklicali so med dvajset in trideset lokalov po celi Sloveniji, ki so odprti vsaj do polnoči, do njih pa se ljudje običajno pripeljejo z avtomobili, pojasnjuje programska vodja projekta Katja Blatnik. Vendar so jih v večini lokalov zavrnili, pravi Blatnikova, ki domneva, da je tako zaradi zakoreninjenosti alkohola v naši družbi, zaradi česar se po lokalih takih akcij "kar bojijo".

Za začetek v Franci na balanci

To soboto bo 15 moderatorjev zavoda tako v lokalu Franci na balanci v Ljubljani, v kranjskem Rondo baru v novogoriški Fabriki. Prihodnjo soboto bodo znova v Ljubljani, v lokalu Sputnik, in pa v Krškem, v Debeluh Caffeju. V vsakem lokalu bodo po trije moderatorji, ena od moderatork pa je bila v otroštvu tudi sama žrtev pijanega voznika.

Moderatorji bodo v lokalih družbe povprašali, kdo med njimi namerava voziti domov, ti pa bodo dobili štampiljko. Na koncu večera se bodo, če bodo tako želeli, lahko preizkusili z alkotestom. Če bo ta pokazal, da je voznik pod dovoljeno mejo prisotnosti alkohola v organizmu, bodo dobili praktično nagrado. V primeru, da bo alkotest pokazal vinjenost voznika, pa bodo moderatorji takemu vozniku predlagali alternativno možnost za pot domov.

Blatnikova iz preteklih izkušenj ugotavlja, da mladi tako akcijo sprejemajo pozitivno, saj se mnogi med njimi še nikoli niso preizkusili z alkotestom, torej lahko poskusijo nekaj novega. Prav tako pa so zadovoljni tisti mladi, ki upoštevajo pravila in torej ne vozijo pod vplivom alkohola, saj so tokrat za svoje ravnanje nagrajeni.

Začeti je treba pri mladih

Čeprav se v Sloveniji krepi spoznanje, da je alkohol resen družbeni problem, saj smo v samem evropskem vrhu po količini popitega alkohola na prebivalca, je odnos do njega še vedno pozitiven, opozarja Vesna Marinko iz Javne agencije za varnost prometa. Zato pobudnike akcije poudarjajo, da je treba zavest, da vožnja in alkohol ne sodita skupaj, krepiti predvsem pri mladih.

V prometnih nesrečah, ki so jih povzročili pijani vozniki, je lani umrlo 37 ljudi, v desetih primerih pa so bili povzročitelji še zelo mladi.

Policija je v zadnjih letih vsako leto z alkotestom preizkusila med 320.000 in 350.000 voznikov. Enajst tisoč jih je bilo lani pod vplivom alkohola. Skoraj polovica jih je bila tako pijana, da bi morala na pridržanje, je danes pojasnil vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun. Vendar jih je na pridržanju končalo le nekaj več kot 300, ostalim so policisti dovolili domov, kar jim v določenih primerih dopušča zakonodaja.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:06 12.februar 2016.

    Nekdo k je sposobn bi mogu zagrabt priložnost pa naredit zanimive brezalkoholne zabave. Sam za to rabš smisel za take stvari. Ker je vsekakor mnogo težje zadovoljit in osrečit zabavljače brez alkohola. Alkohol je pač super bližnjica do dobre volje ...prikaži veče in praktično pr tem ne rabš kkšnega znanja da osrečeš folk. Daš top 100 komadov, daš alkohol, plac za sedet pa plesat in to je to. Mogoče daš še kak prigrizek...kako boš pa zaposlil in osrečil trezne možgane ? Težje ampak zihr je kje kak sposobn človk k bi to znal :)

  • Avatar Leon
    Leon 15:25 12.februar 2016.

    Varna pot naj se začne pri kulturi slovenske politične srenje ! Predlog za izgradnjo PIVO-fontane v Žalcu in županov pijanski izgred naj bosta začetek varne poti ! Sicer je Varna pot javni zavod in visi na državnih seskih , tako ...prikaži večo da deluje kot ves ostali sistem.