Avto
52 ogledov

Zakaj so ženske slabše voznice od moških?

Zrno do zrna – pogača. Parkiranje vzvratno morda na videz ni ravno varčevanje, v Žurnal24 main
Da so ženske slabše voznice od moških, so pokazale številne raziskave. Zadnje so se lotili znanstveniki iz nemške Univerze Ruhr, ki so v ta namen zbrali ženske in moške voznike in jim podelili enake naloge.

Ekipa znanstvenikov iz Univerze Ruhr v Nemčiji je za namen raziskave o tem, kdo je boljši voznik, ženske ali moški, zbrala 65 naključnih prostovoljcev obeh spolov in jim dodelila povsem enake naloge.

Moški boljši, a več tvegajo
Na različne načine so morali parkirati družinski avtomobil. Ženske so za to, da so parkirale na prostoru enake velikosti, v povprečju porabile 20 sekund več kot moški. Raziskava je potrdila, da moški bolje parkirajo tako naprej kot nazaj, največja razlika pa je bila pri bočnem parkiranju, kjer je bil nežnejši spol pet odstotkov slabši, kar je raziskovalce celo presenetilo. Dr. Claudia Wolf je dejala, da je razlog za moški uspeh v delovanju možganov, saj hitreje ocenijo spremembo hitrosti in položaj avtomobila, a hkrati za volanom tudi več tvegajo.

Moški povzročajo težje nesreče
Michael Sivak, ki je v svoje raziskave vključil 6,5 milijona nesreč v ZDA, pravi, da so še večje možnosti za nesrečo, če v avtomobilu sedita dve ženski. Razlog za to je, da ženske vozijo veliko manj od moških, so nižje rasti in imajo slabši pregled nad okolico, moški pa imajo boljšo orientacijo. Vse le ni tako črno, kot se sliši. Obstaja vsaj ena raziskava, v kateri so ženske zmagovalke. Moški so povzročitelji težjih nesreč, razkriva raziskava britanske zavarovalniške hiše Elephant.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.