Avto
8517 ogledov

Znana je usoda vseevropske vinjete

Avtocesta levi pas prehitevanje vožnja Saša Despot
Nemški transportni minister Andreas Scheuer je poleti dvignil veliko prahu z vseevropsko vinjeto. oziroma poenotenje modela cestnin za vožnjo praktično po vseh avtocestah v EU za avtomobile in tovorni promet.

Nemčija si je namreč želela v času svojega predsedovanja svetu EU nastaviti sistem avtocestne cestnine, ki bi veljal v vseh članicah, skupaj z njo pa sta v trojki odločujočih držav še Portugalska in Slovenija, ki bo svoj polletni ciklus nastopila med julijem in decembrom 2021. Dokument, ki ga je agencija Reuters pridobila letos poleti je predvideval, da bi morale v skladu s predlogom vse članice svoje obstoječe sisteme prilagoditi v osmih letih po nastopu veljavnosti direktive.

Vinjeta avtocesta Leta 2021 Avto Pomembna novost, ki jo s seboj prinaša elektronska vinjeta

Predlog je po Evropi dvignil veliko prahu, saj številne članice še ne poznajo cestnin za določene kategorije vozil. V Nemčiji je vožnja po avtocesti zastonj za osebna vozila, na Nizozemskem trenutno še vedno za tovornjake. Težave je Scheuer imel že v "domači hiši", saj so njegove ideje na ostro opozicijo naletele že v koalicijski vladi CDU-SPD, saj ga je nemško ministrstvo za okolje, ki je v rokah socialdemokratov, takoj označilo za "napačno smer". Izrazili so skrb glede obdavčevanja glede na ogljični odtis vozila, časovno omejeno cestnino (zdajšnji vinjetni sistem) pa označili kot nagrado za pogoste voznike.

DARS avtocesta vinjeta Leta 2021 Avto Se bodo vinjete pocenile?

vinjeta | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Scheuer je zdaj moral priznati poraz. Automotive News Europe piše, da je nemški minister za promet zavrnil načrte za enotno cestnino v Evropi. "Razprave o iskanju kompromisa za razširitev obstoječih cestninskih sistemov na vsa vozila v času nemškega predsedstva ne bodo obravnavane," so na poslansko vprašanje opozicije odgovorili z nemškega ministrstva za promet.

vinjeta Avto Takšna bo zadnja klasična vinjeta

To odpira pot širši razpravi o direktivi EU, katere namen je večji poudarek nameniti zaščiti podnebja in cestnino tovornjakov prvič utemeljiti na emisijah CO2.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.