Gorenjska
2249 ogledov

Koalicijski sestanek brez DeSUSa, kje je Erjavec?

Karl Erjavec Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke DeSus Karla Erjavca.
Razlogov za odsotnost v DeSUS niso pojasnili.

Koalicijske stranke so se po številnih napetostih v zadnjem temu sestale pred današnjo sejo vlade, na sestanku pa ni bilo niti predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca, niti vodje poslanske skupine Franca Jurše, kar je sprožilo kar nekaj ugibanj. "Nikakor ne držijo trditve, da nismo pojasnili izostanka DeSUS na vrhu koalicije, niti da nismo tega izostanka opravičili," so se odzvali v DeSUSU.

"Predsednika stranke DeSUS gospoda Karla Erjavca, so opravičili iz kabineta ministrstva v sredo zjutraj. Prav tako pa smo opravičili izostanek vodje Poslanske skupine DeSUS Franca Jurše, v sredo ob 9:35. Je pa odgovornost na osebi, ki vodi koalicijski vrh, da obvesti vse ostale prisotne koalicijske partnerje o opravičilih in razlogih za odotnost," so neposredni v DeSUSu. 

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je ob današnji odsotnosti DeSUS ugotavljal, da imajo verjetno predvolilni molk, srečanje koalicije pa označil za konstruktivno. "Če bodo naslednji sestanki, seveda tudi z DeSUS, potekali v takem ozračju, kot je bilo danes, se ni bati glede koalicije," je dejal Zorčič.

izjava Marjan Šarec Slovenija Šarec se bo temeljito pogovoril z Erjavcem, to ga je razjezilo

Pred sobotnim kongresum DeSUSa, na katerem se bosta za mesto predsednika pomerila obrambni minister Karl Erjavec, ki stranko vodi že 15 let in ministrica za kmetijstvo, Aleksandra Pivec, se odpira precej vprašanj o stabilnosti koalicije. 

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je na vprašanje, ali bo po kongresu v koaliciji nastala kriza, danes odgovoril, da demokratični proces v katerikoli stranki ne sme vplivati na vlado. "Glede obeh ministrov iz kvote DeSUS pa je predsednik vlade napovedal, da se bo zaradi različnih stvari pogovoril z njima," je pojasnil Golubović.

Poudaril je še, da je zanj pomembno, da so vse stranke koalicije stabilne, "ker to pomeni, da imamo kakovostne razprave in stabilno delovanje vlade". Zorčič pa je danes na vprašanje morebitne zamenjave Erjavca opozoril, da imajo predsedniki koalicijskih strank še posebno težo v vladi.

Karl Erjavec Slovenija Erjavec: "Ne želim, da bi stranko vodil nekdo, ki mu je le za karierno napredovanje" Karl Erjavec Slovenija Erjavec vrača udarec: Šarcu sem pošiljal SMS-je, vendar je spal

Koalicija je sicer danes razpravljala o vsebinskih vprašanjih, ki jih imajo na mizi. Ocenjujejo, da so pri pri zakonu o znanstvenoraziskovalni dejavnosti prišli do relativno usklajenega dogovora, po Hanovih besedah pa so malenkosti, za katere verjame, da jih bodo s strokovno javnostjo rešili.

Partnerji so nadaljevali tudi pogovore o reševanju stanovanjske problematike. Medtem ko so se minuli teden posvetili bolj morebitni vlogi DUTB pri tem vprašanju, pa so se danes pogovori vrteli okoli osnutka zakona o poroštvih države za stanovanjske kredite, ki je v javni obravnavi.

Glede na obravnavo omenjenih zakonov je danes tudi predsednik SD Dejan Židan ocenil, da je koalicijsko srečanje potekalo v pozitivnem vzdušju.

 

 

Komentarjev 3
  • Skira 17:08 16.januar 2020.

    Bumbar Korl streže v domu starejših občanov v domačem Naklu in zbira podpise

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:38 16.januar 2020.

    Ha, samo Janša je moral malo podvomiti v koalicijo, pa so takoj plašno skočili skupaj. Žal na mizi nimajo problematike pokojnin, ki je zagotovo najbolj preča, saj so upokojenci najbolj zapostavljena in ogrožena socialna plast v državi in v taki ...prikaži veči situaciji prav zaradi države. Skoraj raja.

  • sam50 15:35 16.januar 2020.

    Vsi napori LMŠ-ja so usmerjeni v menjavo na čelu Desus-a,sicer bosta odletela oba-Kahl in Pivca,bo pa tako ali tako vseeno,ker bo posledično sesuta tudi koalicija in bo sledilo neizogibno za celo koalicijo,ki se oprijema zadnje slamce,ki jo še drži nad gladino....

Sorodne novice