Gorenjska
2962 ogledov

Kranj je bogatejši še za en drevored

Župan MOK Matjaž Rakovec in predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak sta simbolično zasadila enega od dreves Luka Kotnik
Mestna občina Kranj (MOK) nadaljuje z ozelenjevanjem mesta v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Tokrat je združila moči z Gorenjsko banko, d. d., Kranj in skupaj so na zahodnem delu Ceste Rudija Šeliga zasadili drevored 26 hrušk.

Da bi ta predel zasadili z drevjem, je bila tudi želja nekaj tamkajšnjih stanovalcev in enega od dreves sta včeraj simbolično zasadila župan MOK Matjaž Rakovec in predsednik uprave Gorenjske banke, Mario Henjak. To je zdaj že peti drevored po vrsti, ki ga je MOK zasadila s podporo podjetij, ki delujejo v Kranju.

»Za sodelovanje in s tem za podporo zelenemu Kranju se tokrat iskreno zahvaljujem Gorenjski banki. Vemo, da imajo v svojem logotipu čebelo, vemo pa tudi, da je od čebel in drugih opraševalcev odvisne kar 70 odstotkov pridelane hrane. In te hruške, ki bodo zrasle v res očarljiva drevesa in se v jeseni odenejo v mavrico barv, bodo ob bližnjih zelenicah zagotavljale zgodnjo pašo čebel. V soboto je bil dan sajenja medovitih rastlin, v Kranju pa taka drevesa sadimo skorajda ves čas: čebelam koristne so vijolične jelše, ki smo jih zasadili dan pred gregorjevim, tak je poljski jesen, ki od decembra raste pri Supernovi Qlandii, pa lipovci ob Cesti Staneta Žagarja, ki smo jih zasadili lani in predlani. Ravnokar smo na Trgu Rivoli zasadili še 20 dreves, ki bodo prav tako privabljala čebele in druge opraševalce, pet novih dreves je tudi na Kidričevi na Zlatem polju,« je povedal župan Rakovec in predsedniku uprave Gorenjske banke Mariu Henjaku izročil listino, ki potrjuje, da je tudi ta gorenjska družba del zgodbe o zelenem Kranju.

»Ponosni smo, da lahko podpiramo projekte, ki prispevajo k višji kakovosti bivanja v mestu ter varovanju okolja. Uspešno sodelujemo z Mestno občino Kranj in skupaj skrbimo, da mesto z novim drevoredom postaja čedalje bolj zeleno. Tudi Gorenjska banka je zavezana k varovanju okolja,« pa je dodal Henjak.

 

Prilagodljivo in očarljivo drevo

Med cesto in pred kratkim zgrajenimi večstanovanjskimi stavbami na Ulici Rudija Šeliga 1, 3 in 5 je zdaj drevored 26 hrušk vrste Pyrus calleryana  'Chanticleer'. Te vrste hrušk sicer doslej v MOK še niso sadili, medtem jo v tujini zelo pogosto, zlasti v mestnih okoljih ob cestah, trgih, parkiriščih, trgovinskih centrih, v industrijskih conah. Gre namreč za prilagodljivo drevo, ki brez težav premaguje stres rasti v mestu in kljubuje tudi hudi suši. Gre za majhno do srednje visoko drevo z urejeno, gosto krošnjo s svetlečimi isti in obilnimi cvetovi, s čimer ptičem ponuja idealno gnezdišče. Spomladi se za en teden odene v belo preobleko cvetov, jeseni pa v mešanico jesenskih barv od oranžne do temno rdeče. Redki plodovi v obliki jabolka, veliki do največ 1,5 cm, so rdečerjave barve in predstavljajo hrano za ptiče.

Drevored, kr posvoji drevo, Kranj, okolje ZELENI KRANJ Gorenjska Drevored vijoličnih jelš po zaslugi botrov in donatorjev Župan Matjaž Rakovec, Srđan Krumpak iz McDonalds, Meta Ahačič iz podjetja Supernova ZELENI KRANJ Gorenjska Nov drevored poljskega jesena na Planini OKOLJE Gorenjska Kranj dobil še nova drevesa KOLESARJENJE Gorenjska Kolesarska pot po zgledu Marije Terezije drevored, Matjaž Berčon, Matjaž Rakovec ZELENI KRANJ Gorenjska Nov drevored z 18 lipovci
Komentarjev 1
  • Marsha_Coleman 13:29 04.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎