Gorenjska
717 ogledov

Kriminalisti še ugotavljajo vzrok velikega požara

požar, Potoče, Potoška gora Marko Bohinec Tu, nad Potočami, je začelo goreti. Posneto 28. marca 2022.
Vzrok, zakaj je 28. marca zagorelo na pobočju Potoške gore, le dobrih sto metrov nad vasjo Potoče v občini Preddvor, še ni znan, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Veliki požar, ki se je razširil na 700 hektarih težko dostopnega in strmega terena, je gasilo kar 1100 gasilcev iz 152 gasilskih društev iz Gorenjske in sosednjih regij ter poklicni gasilski enoti iz Kranja in Jesenic, posadke vojaških helikopterjev in hrvaškega letala proti požarom.

Kriminalistični tehniki so včeraj, 7. aprila, s policijskimi informatiki in brezpilotnim zrakoplovom nadaljevali ogled požarišča na Potoški gori. Razlog še ni bil ugotovljen. Aktivnosti se nadaljujejo, je navedel mag. Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Kranj. Z delom na terenu so kriminalisti, kot je novinarjem pred enim tednom pojasnila direktorica PU Kranj Melita Močnik, pričeli 31. marca. Že takrat je napovedala, da bo preiskava zahtevna, saj se v ognju uničijo dokazi in sledi.

Kot smo poročali, so gasilci z velikim trudom požar omejili po treh dneh, 31. marca pa je pomagala tudi narava, saj je deževalo in snežilo. Ker je požar še vedno tlel, so potem tudi naprej pregledovali območje in sanirali manjša požarišča, polivali okolico nepoškodovanih počitniških hiš. Ker je še vedno velika nevarnost padajočega kamenja in dreves, pa Civilna zaščita Preddvor opozarja, naj se pogorišču izogibajo.

Zaznal ga je tudi satelit

Na zanimivost v zvezi s požarom na južnem pobočju Potoške gore in Babe pa so včeraj opozorili tudi z Agencije RS za okolje. Požarišče je celo tako veliko, da ga je uspel zaznati tudi satelit Sentinel-2, ki je preletel območje na višini 790 kilometrov.
Satelitska animacija prikazuje stanje pred požarom, 26. marca, in po požaru 5. aprila.
Pogled satelita je z nekoliko drugačnimi očali (SWIR kompozit). Območje, kjer je divjal požar, je vidno v temno rjavih odtenkih, turkizno modra pa predstavlja sneg. Vršni del prizadetega območja je pred dvema dnevoma še vedno prekrival sneg, dejanski obseg požarišča je zato še nekoliko večji, so zapisali na fb strani Arsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice