Kaj dogaja
75 ogledov

32 filmov v ritmu plezanja, alpinizma, avanture, gorske narave in kulture

Italijanske Alpe
13. Festival gorniškega filma med 18. in 24. februarjem 2019 v ljubljanski Cankarjev dom, Mestni kino Domžale, celjski Mestni kino Metropol in Linhartovo dvorano v Radovljici prinaša 32 filmov z vsega sveta sveta.

Filmi so razdeljeni v štiri kategorije: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura, od tega pet filmov slovenskih avtorjev. Prvič v zgodovini Festivala gorniškega filma bo slovenske gledalce razveselil film, ki je nominiran za oskarja – Free Solo, ter vrsta najnovejših gorniških filmov.

Ameriški dokumentarec National Geographica Free Solo Jimmyja China in Elizabeth Chai Vasarhelyi je nominiran za oskarja v kategoriji dokumentarnih filmov. Najtežje pričakovani gorniški film letošnjega leta je intimen in brezkompromisen portret Američana Alexa Honnolda, ki je junija 2017 v steni El Capitana prosto in brez varovanja v 3 urah in 56 minutah preplezal znamenito smer Freerider, kar je eden največjih plezalnih dosežkov vseh časov. Film Meru iste režiserske naveze je na festivalu pred tremi leti prejel nagrado za najboljši alpinistični film.

Na ogled bo tudi vrsta najnovejših gorniških filmov, med drugimi Dawn Wall, več kot le vzpon desetletja za Tommyja Caldwella in Kevina Jorgesona, ampak tudi Caldwellov čustven obračun s preteklostjo, Manaslu, ki temelji na življenjski zgodbi rekorderja Everesta Hansa Kammerlanderja, ki je v nesreči na Manasluju izgubil najboljša prijatelja, Življenje z gorami nas popelje na šestmesečni pohod hčerke in mame po kanadskem Obalnem gorovju, v Sveti gori nam Rainhold Messner približa mogočno in neizprosno zahodno steno Ama Dablama, Zeleni Everest odstira razsežnosti okoljske tragedije v Nepalu, Era Adama Ondre pa je filmsko popotovanje z enim največjih športnikov našega časa, ki premika meje človeških zmogljivosti. Mama je zgodba Kinge Ociepke-Grzegulske, ene najpomembnejših imen poljskega športnega plezanja, film Tekači pa vpogled v globine človekove želje po doseganju nedosegljivega.

Ljubitelje gorske narave in kulture bosta navdušila filma Banyadalai – gospodar tajge, v katerem se zadnji veliki pastir severnih jelenov sprašuje o življenju in smrti v največjem gozdu na svetu, ter Leming – mali velikan s severa, ekološki triler o eksploziji populacije teh nordijskih glodavcev. Med krajšimi filmi pozornost vzbujajo Iskanje božičnega drevesa, kitajska zgodba o neuspešnih iskanjih in izpolnjujočem vzponu v skrivnostnem ledenem slapu, Marcel na vrhuncu moči, v katerem skorajšnji 95-letnik Marcel Remy prepleza legendarno zahodno steno Miroir de l’Argentine v zahodni Švici, ter Sorodni duši, v katerem Tamara Lunger in Simone Moro na Kangčendzengi zamenjata vlogi mentorja in učenke.

V naboru 32 filmov je tudi pet zgodb slovenskih ustvarjalcev: Nepoškodovane Rožleta Bregarja je film o zadnjih prosto tekočih rekah Evrope, ki jih najdemo na Balkanu, GreGor Mihe Kačiča, Tineta Škrbeca in Aliasha Tepine predstavi življenjsko zgodbo paraplezalca Gregorja Selaka, etnografski film Lukomir, moj dom Mance Filak in Žige Goriška prikazuje tradicionalno pašniško življenje na pobočjih Bjelašnice, v Utrinkih iz Drašnic Anje Bečan spremljamo plezalni podvig Klemna Bečana v Dalmaciji, Onkraj stereotipov Tine Lagler pa prikaže kolesarsko pustolovščino osmih deklet.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: Španec Javier Barayazarra, predsednik Mednarodne zveze gorniškega filma, najuspešnejši hrvaški alpinist in filmski ustvarjalec Stipe Božić ter argentinski Slovenec Marko Magister, industrijski oblikovalec, fotograf in snemalec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.