Kaj dogaja
102 ogledov

37. festival idrijske čipke

Predstavili se bodo tudi učenci čipkarske šole, ki jo na Osnovni šoli Železniki Žurnal24 main
Od petka do nedelje, 15. do 17. junija, bo v Idriji potekal 37. festival idrijske čipke.

Osrednja tema letošnjega 37. festivala, bo 15-letnica sodelovanja med Naravoslovnotehniško fakulteto (Oblikovanje tekstilij in oblačil) v Ljubljani in Društvom klekljaric idrijske čipke, ki prav tako praznuje 15 let svojega uradnega delovanja.

Ljubitelji čipk in oblikovanja si bodo dela študentk in študentov NTF, ustvarjenih med leti 2004 in 2017, ogledali na retrospektivni razstavi Od črte do čipke, osrednja razstava letošnjega Festivala Lepotica in zver (Beauty and the beast) pa bo posvečena 15-letnici delovanja Društva klekljaric idrijske čipke. Obletnici sodelovanja med Društvom klekljaric in NTF bo posvečen tudi poseben slavnostni dogodek v Filmskem gledališču Idrija. Študenti NTF bodo skupaj s klekljaricami v podhodu Magazina postavili tudi posebno čipkasto strukturo "Čipka v odsevu".

Premierno bo prikazan dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov, ki je nastal v produkciji Arsmedie. Film je posvečen renesansi na področju čipke in slovenskim umetnikom z inovativnim pristopom k ustvarjanju tega klekljanega izdelka.

Slovenska modna oblikovalka Marita Wrong bo idrijsko čipko predstavila skozi drugačen zorni kot – kako preko inovativnih umetniških projektov in sodelujočih oblikovalcev ohranjati lepoto in tradicijo idrijske čipke.

V Čipkarski šoli bo na ogled letna razstava idrijskih čipk otrok in mladih "Poglej, kaj znam!" 2018. V Čipkarski šoli bo organizirana tudi delavnica klekljanja za odrasle. V Mestnem muzeju Idrija bo mogoč ogled razstave Jasne Kralj Pavlovec: Poti usod, vsak dan pa je mogoč ogled stalne razstave Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina. Letos bo v Mestnem muzeju Idrija na ogled tudi razstava čipk iz Vologde, klekljarske prestolnice Rusije. Na Festivalu se bodo z razstavami svojih del predstavili tudi Likovno društvo Cinober ter Filatelistično društvo Idrija.

Slavnostno otvoritev letošnjega Festivala "Muze nad Idrijo" bodo oblikovali predvsem domači, idrijski ustvarjalci. Prireditev bodo pod umetniškim vodstvom skladatelja Alda Kumra glasbeno opremili flavtist Cveto Kobal, Godbeno društvo rudarjev Idrija, zasedba Divje jezero ter vokalna skupina Gallina.

Obiskovalcem bo tudi letos na voljo bogat spremljevalni strokovni, zabavni, športni in glasbeni program: delavnice za otroke in odrasle, sejem domače in umetnostne obrti, ogledi idrijskih znamenitosti, gostovanje Mednarodnega folklornega festivala Bohinj 2018, rekreativni tek za "Zlati klikl", večerni zabavi s Tabuji, Manouche, Dejanom Vunjakom, DJ Marnixom...

Vrhunec tridnevnega dogajanja pa bo kot vedno državno tekmovanje v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič.

Za več informacij obiščite spletno stran Festivala idrijske čipke

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.