Kaj dogaja
103 ogledov

4. Festival kraška gmajna

Festival Kraška gmajna Festival Kraška gmajna
V aprilu se na Krasu nadaljuje 4. Festival kraška gmajna, festival naravoslovnega in dediščinskega turizma.

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in eno izmed vročih točk biotske raznovrstnosti v Evropi in svetu, tu se že tisočletja tesno prepleta delo narave in ljudi. S festivalom želimo vzpodbuditi zanimanje za spoznavanje te izjemne biotske pestrosti in kulturne dediščine, znanstvenega udejstvovanja in ustvarjalnosti. Ponudba kraške gmajne je izjemna, prav zato je festival sestavljan iz dveh sklopov: pomlad (april, maj) in jesen (september, oktober).

V spomladanskem ciklu festivalskih dni, od 25. aprila do 2. junija, se bodo v petih festivalskih vikendih na Krasu odvijali različni tematski pohodi, kreativne delavnice, strokovna srečanja, otroške delavnice, kulturne prireditve in kulinarični dogodki. Veščina suhozidne gradnje je bila konec leta 2018 vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Z namenom počastitve in predstavitve pomena suhozidne gradnje za kulturno in naravno krajino Krasa posvečamo spomladanski cikel Festivala tej dediščini.

Prvi festivalski vikend (27. in 28. april)

Vodeni ogled gradišča Debela Griža na Volčjem Gradu, v petek, 26. aprila ob 14.30. Debela Griža, ostanki utrjenega naselja iz obdobja bronaste in železne dobe, je eno izmed najbolj poznanih in raziskanih gradišč na Krasu. Skupna dolžina obzidja meri kar 1100 m, skupna količina vgrajenega kamenja pa presega 60.000 kubičnih metrov. Zid je visok od 2 do 7m, njegove ruševine segajo od 5 do 15 m v širino in po celotni dolžini kažejo ostanke prvotne stopničaste gradnje. Brezplačno vodenje bo izvedeno v sodelovanju z Društvom Debela Griža z Volčjega Grada in Projektom Kaštelir (Interreg SLO-HR, sofinanciranem iz sredstev ESRR).
Zbirno mesto: Volčji Grad, parkirišče na začetku vasi
Ura: 14:30
Prijave in informacije: prijave niso potrebne. Priporočamo pohodno obutev, v slabem vremenu pa zaščito pred dežjem.

Štanjel | Avtor: Profimedia Profimedia
V soboto, 27. aprila ob 14. uri bosta na Gradu Štanjel na ogled razstavi Natečaj kraška hiša,
Otvoritev razstave nagrajenih del natečaja in podelitev nagrad sodelujočim na natečaju. Po podelitvi nagrad sledi voden ogled Štanjela.
Sodelujoči: Natečaj Kraška hiša, Jelena Uršič v sodelovanju z ZKK.
Zbirno mesto: Štanjel, grad Štanjel
Ura: 14:00

Sledi voden ogled Štanjela ter ob 16. uri potujoča razstava Living Landscape – Živa krajina Krasa, ki se osredotoča na človeka in antropogene dejavnike, ki so Kras preoblikovali skozi stoletja, v materialni in nematerialni razsežnosti.
Razstava, ki je bila pod vodstvom Univerze na Primorskem del čezmejnega projekta Living Landscape, se osredotoča na človeka in antropogene dejavnike, ki so Kras preoblikovali skozi stoletja, v materialni in nematerialni razsežnosti. Prikazani so zgodovinski zemljevidi Krasa, odprti prostori Kraške krajine, suhozidna gradnja ter mitsko-folklorna parka v Rodiku in Gropadi.
Postavitev razstave je uredila Monika Milic v sodelovanju z Javnim zavodom Komenski Kras.
Zbirno mesto: Štanjel, Fabianijeva dvorana
Ura: 16:00

V nedeljo, 28. aprila ob 8. uri sledi začetna delavnica obnove suhozidne hiške pri Coljavi pod mentorstvom mojstra suhozidne gradnje. Po uvodni razlagi Borisa Čoka o suhozidni gradnji in jutranjem prigrizku, bomo peš in z avtomobili krenili na delovišče. Da ne bi onesnaževali okolja, imejte s seboj svoj jedilni pribor, kozarec in posodico za kosilo. Predvsem pa bodite praktično oblečeni in obuti (gojzarji), imejte tudi pokrivalo, delovne rokavice, vedro za drobir, škarje, morda fotoaparat. Delavnica odpade le v primeru stalnega dežja.
Sodelujoči: Javni zavod Komenski Kras, Partnerstvo kraške suhozidne gradnje, Izletniška kmetija Ostrouška Pelicon, Univerza za tretje življenjsko obdobje Kras, TIC Sežana.
Zbirno mesto: Izletniška kmetija Ostrouska Pelicon, Coljava 5
Delavnico vodi: mentor Boris Čok
Ura: 8:00 - 8:30
Prijave: obvezne prijave do petka, 26. aprila na tic@stanjel.eu ali 05 769 00 56.

Drugi festivalski vikend (4. in 5. maj)

Festival bomo v soboto nadaljevali v kraški vasici Kosovelje z odkrivanjem veščine in tehnike suhe zidne gradnje in obnove dela vaškega suhega zidu. Po napornem delu se bomo zasluženo okrepčali s pravo kraško »marendo«. Nedeljski program je posvečen malim radovednežem, ki bodo skupaj s starši spoznavali metulje in živalstvo v kraških suhih zidovih ter odkrivali identiteto krajine, ki so jo gradile in zapustile generacije prednikov.

Festival Kraška gmajna | Avtor: Festival Kraška gmajna Festival Kraška gmajna

Tretji festivalski vikend (10. in 12. maj)

V petek zjutraj bomo festival začeli v Famljah z obnovo suhega zidu, s čimer se bomo naučili prastarih znanj gradnje suhih zidov. Po koncu delavnice sledi zaslužena malica. V nedeljsko festivalsko jutro se bomo sprehodili po poti krasoslovja in naravoslovja, botanični sprehod po Divaškem Krasu nas bo popeljal mimo mogočne udornice Risnik in treh spodmolov, večjih dolin in Divaške jame. Ob povratku pred Muzej slovenskih filmskih igralcev sledi malica.

Četrti festivalski vikend (18. in 19. maj)

Pester festivalski vikend bomo začeli pred Sprejemnim centrom Parka Škocjanske jame, od koder se bomo z električnimi kolesi podali po poteh med suhimi zidovi. Obiskovalcem bosta cel vikend na voljo brezplačni razstavi plazilcev in metuljev. Če občutite strah ali odpor do kač, kuščarjev ali drugih gomazečih živali in bi se tega radi znebili, potem je delavnica odpravljanja predsodkov, ki bo potekala tako v soboto kot nedeljo, kot nalašč za vas. Festivalska sobota se bo zaključila s predavanjem, ki nam bo približalo življenje plazilcev. Pisana nedelja se bo pričela s sprehodom v svet dnevnih metuljev Krasa, vikend pa bomo zaključili pozno v noč z delavnico spoznavanja nočnih metuljev Krasa.

Peti festivalski vikend (25. maj)

Podali se bomo na voden sprehod po drevoredih lipiškega posestva in po bližnji kraški gmajni med kamnitimi zidovi. Med prijetnim druženjem nas bo pot vodila do jame Vilenice, kjer nas bodo vodniki Jamarskega društva Sežana popeljali v čarobno kraško podzemlje. Tako bo pohod povezal dve unikatni doživetji: pomladno doživetje prve kobilarne z lipicanci na svetu in izjemno lepoto Vilenice, prve turistične jame v Evropi.

Dodatne informacije:
www.visitkras.info
Facebook: Festival Kraska Gmajna
TIC Sežana – Zavod ŠTIP, 05 731 01 28, tic.sezana@visitkras.info
Park Škocjanske jame, 05 708 21 00, psj.info@psj.gov.si
TIC Divača, 05 7310 941, 041 550 205, tic@divaca.info
TIC Štanjel, 05 769 00 56, 041 383 986, tic@stanjel.eu
Kobilarna Lipica, 05 739 16 96, info@lipica.org

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.