Kaj dogaja
68 ogledov

6. Salon penečih vin

Šampanjec Profimedias
Ljubljana bo v petek, 15. februarja, gostila šesti salon penečih vin, na katerem bo 44 vinarjev predstavilo skupno 140 penečih vin, kar je največ doslej.

V sklopu salona so že izvedli mednarodno ocenjevanje penečih vin, na katerem so prav tako primerjali največ vin doslej. Peneča vina bo spremljala vrhunska kulinarika.

Dogodek, ki je del mednarodne mreže Salon of Sparkling Wines, bo gostil Hotel Slon. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal direktor salona Rado Stojanovič, bodo v sklopu dogodka tudi tri vodene degustacije in več delavnic.

Na njih bodo med drugim ugotavljali, kako naravna so lahko peneča vina, kakšne so možnosti za še tesnejše povezovanje Slovenije in Hrvaške na enološkem področju ter kako na peneča vina gledajo mladi.

Število vinarjev, ki pridelujejo tudi peneča vina, se v zadnjih letih po navedbah organizatorjev stalno povečuje. Zato so se odločili, da udeležbo na ocenjevanju omogočijo tudi tistim vinarjem, ki se ne bodo predstavili na nobenem od salonov. "S tem, ko smo ocenjevanje odprli tudi nesalonskim vinarjem, smo dobili večji nabor penečih vin in s tem tudi širši pregled nad stanjem na tem področju," je dejal Stojanovič.

Komisija je letos ocenila 105 vzorcev. Najvišje ocene so med belimi penečimi vini prejeli Victoria 2010 Vin Kauran, Zlata radgonska penina Selection iz Radgonskih goric in Semiška penina barrique. V kategoriji rose penečih vin je prvo mesto zasedel Isteničev Gourmet rose 2015, drugo Konjiška penina rose Zlatega griča, tretje pa Joker Zara Vina Kozinc.

V sklopu ocenjevanja je potekala tudi razprava o trendih na področju penečih vin. Sodelujoči so med drugim izpostavili potrebo po tesnejšem sodelovanju pridelovalcev, ki bi obenem oblikovali skupni seznam sort in tipizacijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice