Kaj dogaja
75 ogledov

Balkan Rivers Tour 4

soča
Po treh uspešno izpeljanih tourih in 1. delu letošnjega v Romuniji se ekipa vrača domov na Sočo, kjer so se zaljubili v kajakaštvo, muharjenje in zaščito rek.

Balkan Rivers Tour, ki je leta 2016 postal največja direktna akcija za zaščito rek v Evropi, se čez dober teden vrača domov. V nedeljo, 7. julija se začenja teden, ki bo na enem mestu združil kajakše, ljubitelje narave, študente in profesorje iz cele Evrope in Balkana, vrhunec pa bo “Free Soča Flotilla” v soboto, 13. julija na akumulaciji Most na Soči.

Balkan Rivers Tour 4 na Soči bo teden, poln akcije. Bazni tabor bo najprej Kamp Koren v Kobaridu, nato pa se tabor seli na Plantažo pri Sotočju (Tolmin). Vsak dan se bo veslalo na različnem odseku reke Soče, večeri bodo namenjeni mini filmskem festivalu, kjer se bodo predstavili nagrajeni filmi iz celega sveta – poleg domačega filma The Undamaged tudi DamNation (ZDA), Confluir (Peru) in Mission East to West (Nepal). Hkrati bo potekal tudi tabor Students for Rivers Camp (Študentje za reke), ki je otvoritveni dogodek Balkan River Defence iniciative River Intellectuals (Rečni intelektualci) in je mreža študentov in profesorjev iz celotne Evrope in Balkana. Teden dni bodo ob predavanjih in delavnicah razvijali alternative hidroenergiji, najboljša ideja pa bo na koncu tudi nagrajena z 500 EUR začetnega kapitala za izvedbo.

V bran prosto tekoči Soči

Vrhunec tedna predstavlja t.i. “Free Soča Flotilla” na akumulaciji pri Mostu na Soči, kjer se bodo ljubitelji rek in zdrave pameti na plavajočem protestu postavili v bran prosto tekoči Soči. Za vse željne zabave bo sledila še Bevog Beer Mile tekaška tekma na 1600 m, koncert skupine Smetnaki in žur ob reki do jutranjih ur.

"Po mesecih priprav se končno vračamo domov. Ne bomo samo veslali, teden bo poln konstruktivnih debat s profesorji in študenti, druženja, filmov, delavnic, šli bomo na pohod kjer se nam bodo pridružili borci za Sočo, ki so jo zaščitili pred jezovi v 80ih. To bo res fenomenalen teden!" pravi Rok Rozman, vodja gibanja Balkan River Defence in organizator toura.

Vljudno vabljeni, da se jim pridružite, če pa to ni možno, vas lepo vabijo da jih spremljate prek socialnih omrežij.

Za več informacij obiščite www.balkanriverdefence.org ali jih kontaktirajte preko emaila info@balkanriverdefence.org. Najdete jih tudi na Facebooku in Instragramu pod imenom @balkanriverdefence.