Kaj dogaja
66 ogledov

Beneški kulturni dnevi

Kobarid
Špetru in Kobaridu bo tudi letos potekal sklop prireditev Benečija v skupnem slovenskem kulturnem prostoru. Glavni namen dvodnevnega dogodka je kulturno druženje in povezovanje ljudi z obeh strani nekdanje meje.

V Slovenskem kulturnem centru v Špetru nocoj ob 18. uri pripravljajo literarno srečanje pesnikov iz Posočja in Benečije, ki ga bo s petjem popestrila Vokalna skupine Flance. V petek se dogajanje seli v Kobarid, kjer bo v kulturnem domu ob 18.30 Kulturno društvo Ivan Trinko najprej predstavilo letošnjo izdajo Trinkovega koledarja, sledila pa bo predstava Glavna vaja v izvedbi Beneškega gledališča.

Po besedah Silve Seljak, vodje območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti v Tolminu, je kulturno sodelovanje med Benečijo in Posočjem zelo dobro, saj je čutiti željo po povezovanju v skupen kulturni prostor, zato zamejska kulturna društva redno uvrščajo v svoje programe na področju folklore in gledališča. Beneške pevske skupine večkrat nastopijo na raznih kulturnih prireditvah v Posočju, predvsem na tradicionalnem Srečanju Slovencev iz Videmske pokrajine in Posočja, pri čezmejnem kulturnem povezovanju pa je zelo aktivno tudi društvo NIT, v katerem se združujejo literarni ustvarjalci iz Posočja in Benečije.

Dogodek organizirajo Občina Kobarid, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Inštitut za slovensko kulturo iz Špetra, Kulturno društvo Ivan Trinko iz Čedada in Fundacija Poti miru v Posočju iz Kobarida.

Program

Slovenski kulturni center Špeter
četrtek, 21.2.2019
• 18.00 Slovensko multimedialno okno SMO
Literarno srečanje pesnikov iz Posočja in Benečije
• Nastop Vokalne skupine Flance

Kulturni dom Kobarid
petek, 22.2.2019
• 18.30 Predstavitev Trinkovega koledarja za leto 2019
• 19.00 Gledališka predstava »Glavna vaja«
v izvedbi Beneškega gledališča

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.