Kaj dogaja
91 ogledov

Dnevi goriškega radiča

radič Shutterstock
Turistična zveza TIC Nova Gorica tudi v letošnjem letu nadaljuje uspešno zgodbo GoGourmet, znamko, ki je pred dvema letoma povezala goriške gostince z namenom enotne promocije goriške kulinarike.

Skupne akcije, ki navdušujejo slehernega gurmana, imajo različne tematike: pozimi kraljuje goriški radič, v mesecu maju je v ospredju vrtnica, jeseni pa jedi v Martinovem duhu.

Letošnje leto pričenjamo zopet z najslavnejšo med solatami – z goriškim radičem. Prevzel je že marsikaterega gurmana in ponesel svoje dobro ime daleč v svet. V tokratni GoGourmet akciji Dnevi goriškega radiča bodo sodelovali naslednji gostinci: Ošterija Žogica, Ošterija Branik, Winkler Gostilna Lokve, Restavracija Calypso (Perla, Resort & Entertainment), restavracija Hotel Sabotin, Gostilna Pri Hrastu in Restavracija Pikol (Pikol Restaurant), ki so obogatili svoje jedilnike z različnimi slastnimi jedmi iz goriškega radiča.

Lep je kot vrtnica, le vonja nima. Goriški radič ali sukenski regut je posebna vrsta avtohtonega radiča na Goriškem, kjer ga gojijo že 150 let, in sicer z zahtevnim postopkom siljenja iz lastnega semena. Vsako zimo ga tako kuharji kot dobrojedci nestrpno pričakujejo, saj je nepogrešljiv. Njegova pridelava poteka kar devet mesecev in pravijo, da gre vsaj devetkrat čez roke. Začne se s setvijo zgodaj spomladi in večkratnimi žetvami. Svojo bero posebnega radiča najboljše restavracije rezervirajo še pred zimo, saj je povpraševanja vsako leto več od ponudbe. Je najbolj slavna zimska solata, vendar je pripraven tudi za širšo uporabo v kulinariki.

Mesto vrtnic premore vrtnico, ki zacveti tudi v zimskih mesecih. Goriški radič je lokalna posebnost, ki bo kraljevala na jedilnikih goriških gostilen vse tja do druge polovice februarja. Ne zamudite priložnosti in se pripeljite na Goriško, postregli vam bomo z najslajšim in najslavnejšim radičem ter vas obenem obogatili s številnimi lokalnimi znamenitostmi, posebnostmi, dogodivščinami in aktivnostmi. Pričarajte si zimski kulinarični potep v Novo Gorico in nemudoma rezervirate mizo!

Več informacij o projektu: vodja projekta Dejana Baša, vodja Turistične zveze – TIC Nova Gorica, E tzticng@siol.net, T 05 330 46 00, www.novagorica-turizem.com

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice