Kaj dogaja
69 ogledov

E-ji in sladila

sladkor, bonboni Shutterstock
Ali so sladila res boljša od sladkorja?

Imamo naravna in umetna/sintetična sladila, njihova skupna lastnost je sladek okus. Zaradi visoke energijske vrednosti - kalorij sladkorja lahko negativno vplivajo na procese v telesu ali celo povzročajo zdravstvene težave (npr. povišujejo glikemični indeks, sodelujejo v procesih nastanka metabolnega sindroma). Sladila se tako uporabljajo za nadomeščanje namiznega sladkorja (saharoze) oz. drugih enostavnih sladkorjev. Zaradi nadomeščanja sladkorja prispevajo tudi k ohranjanju mineralizacije zob in na ta način lahko zmanjšujejo tveganja za razvoj kariesa.

To so razlogi, da živilska industrija sladkor v živilih in pijačah nadomešča s sladili, sladila so na razpolago tudi kot namizna sladila doma. Posledica nadomeščanja sladkorja s sladilom je dejansko zmanjšanje energijske vrednosti živila, vendar je nekaj raziskav pokazalo, da uporaba sladil ni nujno vodila do zmanjševanja telesne mase ali zmanjševanju tveganj za nastanek komponent metabolnega sindroma. Zastavlja se smiselnost uživanja sladil pri splošni populaciji. Najpogosteje se uporabljajo v gaziranih pijačah, mlečnih izdelkih, v čokoladi in slaščicah, sladkem pecivu, piškotih, žvečilnem gumiju ter v dietnih živilih – brez sladkorja.

Obvezna je predhodna prijava na: nina. zivkovic@cene-stupar.si ali natasa.turk@cene-stupar.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.