Kaj dogaja
61 ogledov

European Food Summit

Hrana sol Profimedias
V Sloveniji, na križišču evropskih geografskih poti in kultur, bo tako med 16. in 19. marcem 2019 na European Food Summitu potekal izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena s področja kulinarike, umetnosti ter medijskega sveta, ki nas bodo s svojimi zgodbami navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju in delovanju za boljšo in trajnostno prihodnost. V partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana se bodo v štirih dneh zvrstili številni dogodki, med njimi strokovni simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinja, kulinarični sprehod z ljubljanskimi kuharskimi mojstri po kulturnih hramih in znamenitostih, predpremiera najbolj kulinarične tržnice, nepozabna doživljajska večerja v čarobnem ambientu, smučarska tekma na Krvavcu in še veliko več.

Slovenija je v gastronomiji v zadnjih letih naredila velike korake in tako postaja čedalje bolj zanimiva in prepoznavna v svetu vrhunskih kulinaričnih in vinskih doživetij. Gastronomija je ena izmed ključnih turističnih produktov sodobne turistične strategije, ki pomembno pripomore k uresničevanju cilja – ustvarjanje višje dodane vrednosti.

Najpomembnejši gastronomski dogodek pri nas, European Food Summit, ki je zadnja leta potekal pod imenom Gourmet Cup Ljubljana, je hitro prerasel svoje okvire, danes pa je zavezan k poslanstvu postati najpomembnejši evropski kulinarični dogodek in edinstveni temelj, ki soustvarja trajnostno prihodnost Evrope. Z lastno gastronomsko identiteto ustvarja promocijo Slovenije kot pomembne gastronomske regije in Ljubljane kot kulinarične prestolnice.

Sobota, 16. marec

Dogodek European Food Summit bo v soboto, 16. marca, v sodelovanju s partnerjem Turizmom Ljubljana in blagovno znamko Gourmet Ljubljana odprla predpremiera Odprte kuhne, najbolj priljubljene kulinarične tržnice na sončni strani Alp. Odprta kuhna bo slab teden pred začetkom rednega delovanja na Pogačarjevem trgu ob tej priložnosti potekala v čudovitem preddverju ljubljanskih Križank in na Trgu francoske revolucije, kjer bo obiskovalcem ponudila izbrane jedi s poudarkom na ponudbi slovenskih gostiln in restavracij ter imenitna slovenska vina, džine in kraft piva.

Ljubitelji vrhunskih okusov se bodo lahko na kulinaričnem sprehodu Gourmet Ljubljana Crawl prepustili navdihujočim jedem ljubljanskih chefov, med njimi so Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Janez Bratovž (JB Restavracija), Jakob Pintar (TaBar), Jorg Zupan (Atelje), Mojmir Šiftar (Evergreen) in Peter Kovač (Maxim). Svoje kreativne mojstrovine bodo razgalili v kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane ter jih tako spremenili v prave priložnostne, pop-up kulinarične postojanke.

Nedelja, 17. marec

V nedeljo, 17. marca, bo osrednje prizorišče dogajanja na Krvavcu, kjer bodo goste smučišča na dogodku Gourmet na snegu razvajali vrhunski slovenski in tuji kuharski mojstri. Odličnim jedem bodo družbo delale izbrane penine in vina vrhunskih vinarjev, poskrbljeno pa bo tudi za zabavo.

Posebno doživetje je zagotovo kulinarično zajlanje visoko v čarobnem objemu Kamniško-Savinskih Alp – I FEEL SLOVENIA Večerja na zajli, ki se poteguje za naslov petzvezdičnega doživetja. Priznani kuharski mojstri pod taktirko Jezeršek gostinstva in gostilna Krištof bodo goste v gondolah razvajali s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami.

Ponedeljek, 18. marec

Vrhunec dogodka pa bo potekal v ponedeljek, 18. marca, ko sta na sporedu strokovni simpozij in experience dinner (doživljajska večerja).

Glavna tema letošnjega simpozija "Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov", katerega nosilec je partner dogodka, STO, bo potekala v sodelovanju z Ano Roš in kuratorjem simpozija, Andreo Petrinijem. Petrini velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in spada med najvplivnejše osebe v gastronomiji.

Prvič v Sloveniji bomo na enem mestu povezali velike ume s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. V kratkih, nekajminutnih inspiracijskih govorih bodo svoje zgodbe z nami delili:

 • Afton Halloran, Nordic Food Policy Lab in Roberto Flore, DTU Skylab – Technical University of Denmark, Danska;
 • chef Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, dve Michelinovi zvezdici, 9. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Španija;
 • chef Andreas Caminada, Schloss Schauenstein, tri Michelinove zvezdice, 47. na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Švica;
 • chef Christopher Pelé, Le Clarence, dve Michelinovi zvezdici, Francija;
 • chef Esben Holmboe Bang, Maaemo, tri Michelinove zvezdice, 35. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Norveška;
 • Georges Desrues, novinar, pisatelj in urednik;
 • Ivan Brincat, pisatelj in avtor, Food and Wine Gazette, Belgija;
 • Joe Warwick, kritik in avtor knjižne uspešnice Where Chefs Eat in soustanovitelj The World Restaurant Awards, Anglija;
 • chef Jordan Khan, Destroyer in Vespertine, in prejemnik naslova Best New Chef 2017, ZDA;
 • chefinja Leonor Espinosa, Leo Restaurant, prejemnica naslova Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija;
 • chef Ricardo Camanini, Lido 84, prejemnik naslova Chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija
 • ter številni zanimivi navdihujoči govorci, ki so zaznamovali slovenski enogastronomski prostor in za zdaj še ostajajo presenečenje.

Vrhunec večera bo nedvomno tudi letos predstavljala razprodana doživljajska večerja, ki bo poleg najboljše slovenske kuharske mojstrice Ane Roš (Hiša Franko) gostila še italijanskega kulinaričnega virtuoza Riccarda Camaninija (Lido 84, Italija) ter Luko Koširja (Gostišče Grič), enega najustvarjalnejših slovenskih kuharjev in ambasadorja Evropske gastronomske regije 2021. V čarobnem ambientu Ljubljanskega gradu bo devethodni meni tudi tokrat pospremljen z vrhunsko vinsko spremljavo izbranih slovenskih vinarjev.

Torek, 19. marec

Zaključni dogodek bo v torek, 19. marca, na Krvavcu. Dan se bo začel z gurmanskim zajtrkom Argeta Exclusive in vrhunskim kuharskim mojstrom Luko Koširjem. Medtem ko se bodo v napeti smučarski tekmi pomerili smučarji, deskarji, vinarji in ljubitelji kulinarike ter se potegovali za zmagovalne stopničke pokala Audi Gourmet, bo na krvavški plaži potekal Gourmet na snegu, kjer nas bodo razvajali tako domači kot tudi kuharski mojstri in odlična vina. Dan bomo končali z apres ski zabavo.

Poskrbljeno bo torej za pestro dogajanje, zato vse ljubitelje kulinarike vabimo, da za več informacij obiščejo spletno stran www.foodsummit.eu in se nam med 16. in 19. marcem pridružijo na nepozabnem kulinaričnem doživetju European Food Summit.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.