Kaj dogaja
101 ogledov

Fašenk Cirkulane

pust Anže Petkovšek Pustno rajanje na Ljubljanskih ulicah.
Turistično društvo Cirkulane vabi na tradicionalno 24. pustno povorko v soboto, 25. februarja 2016 s pričetkom ob 10. uri.

Povorka se bo odvijala skozi center Cirkulan, predstavile pa se bodo številne značilne haloške maske kot so korant, rusa, baba deda nosi ...

Tradicija pustnih mask v Halozah ima bogato zgodovino. Običaje ob fašenku še danes ohranjajo različna etnografska društva v Halozah. Ena najznačilnejših mask je haloški korant iz zajčjih in kozjih kož. V preteklosti so predvsem otroci obiskali okoliške kmetije in hiše z namenom, da si zaslužijo kakšen denar za nujne potrebščine doma ali predvsem za šolo.

Turistično društvo Cirkulane že preko 20 let organizira pustno povorko v Cirkulanah, ki jo imenujemo fašenk z namenom, da se ohrani živa dediščina in prenese znanje izdelovanja tradicionalnih pustnih mask iz roda v rod. V povorki se predstavijo številne značilne etnografske maske iz celotnih Haloz in okolice, ki so v večini organizirane v različna etnografska društva po Halozah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.