Kaj dogaja
83 ogledov

Festival kraškega pršuta

Kraški Pršut Kraški pršut
Že tretji Festival kraškega pršuta, ki bo potekal v soboto, 8. junija 2019, med 9. in 14. uro na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, bo namenjen razvajanju vseh petih čutov.

Obiskovalci bodo lahko uživali v brezplačnih degustacijah kraškega pršuta, se seznanili z njegovim evropskim simbolom kakovosti - zaščiteno geografsko označbo ter spoznavali značilna zelišča s Krasa in stare kraške običaje. Prijetno vzdušje bo ustvarjala etno glasbena zasedba Kranjci. Vzemite si čas za užitek ''po kraško''. Tudi letos bodo lahko v nagradnem kvizu preverili svoje znanje o kraškem pršutu in oznakah, ki zagotavljajo njegovo pristnost in kakovost, izžrebanec pa bo prejel cel kraški pršut.

Kraški pršut | Avtor: GIZ GIZ

Značilna kraška pokrajina s svojim razgibanim vetrovnim podnebjem nudi naravne pogoje za sušenje in zorenje tradicionalnih suhih mesnin. Zato letošnji Festival kraškega pršuta predstavlja Kras kot okolje, iz katerega prihaja pršut, ter njegove manj znane značilnosti, šege, navade. S petjem in plesom v kraških narodnih nošah bodo pričarali vzdušje prave kraške ohceti, kot je nekoč potekala v obmejnih kraških občinah; pri tem bodo sodelovali moški pevski zbor Kraški dom iz Repentabra pri Trstu in Tržaška folklorna skupina “Stu ledi”. Submediteransko podnebje na Krasu je naklonjeno rasti različnih zdravilnih rastlin in dišavnic, zato smo povabili tudi zeliščarico Jadranko Jerina, ki bo predstavila zelišča, čaje, njihove značilnosti in uporabo. Zasedba Kranjci bo poskrbela za melodije z elementi etno in folk glasbe z vsega sveta ter priredbe zimzelenih uspešnic, ob katerih bodo kraške dobrote še bolj teknile. Festival kraškega pršuta bo torej pravi praznik za vsa čutila!

Festival kraškega pršuta je del evropskega projekta Evropske sheme kakovosti – jamstvo za kakovost, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, njegova poglavitna cilja pa sta promocija evropskih shem kakovosti ter promocija kraških mesnin s poudarkom na kraškem pršutu. Projekt poteka pod sloganom "Evropska kakovost. Kraški pršut. Ponosni, da je naš."

Več informacij o kraškem pršutu in projektu najdete na spletni strani kraski-prsut.eu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.