Kaj dogaja
71 ogledov

Festival KRASnih dživetij

lipicanec lipica v ljubljani Žurnal24 main
Jesen, polno KRASnih doživetij, bo začel Festival Brkinske sadne ceste.

Zavod za šport, turizem in proti čas Sežana, Javni zavod Komenski Kras, Park Škocjanske jame, Občina Hrpelje-Kozina, Razvojni center Divača, Kobilarna Lipica in Kosovelov dom Sežana začenjajo z nizom jesenskega dogajanja na Krasu in v Brkinih.

Jesen, polno KRASnih doživetij, začenjamo v Brkinih, s Festivalom Brkinske sadne ceste, jesensko festivalsko dogajanje pa bo zaključilo Martinovanje na Krasu. Jesensko dogajanje sledi tempu poletnih prireditev, s posebnim poudarkom na interpretaciji kulturne dediščine celotne destinacije.

Dan Kobilarne Lipica bo ponudil glasbeno-konjeniški spektakel, na katerem se bodo lepoti in eleganci belih lipicancev pridružili Vlado Kreslin z Bandom, Policijski orkester in šepetalka konjem Magnificent Maelle, večina jesenskih prireditev pa bo predvsem kulinarično obarvanih.

Ker je vremenska napoved pred prihajajočim koncem tedna slaba, bodo za nedeljo, 8. septembra, napovedani Dan Kobilarne Lipica izvedli v nedeljo, 6. oktobra.

Tako bo Jesen, polno KRASnih doživetij, začel Festival Brkinske sadne ceste. Povezal bo turistične in sadjarske kmetije ter gostilne v Brkinih, ki bodo v tem postregle s katero od brkinskih jedi s poudarkom na jabolku, češpi in drugih brkinskih pridelkih.

Festival bo odprl Praznik češp v Slivju, ki bo kulinarično zgodbo oplemenitil s športnim dogajanjem - X-tekom skozi jamo Dimnice, #SeVejKiSeJej – Sežana strEAT pa bo sežansko dogajanje popestril z urbanim piknikom in večernim akustičnim koncertom skupine Siddharta v Kosovelovem domu Sežana.

Jesenskega dogajanja na Krasu in v Brkinih si ne moremo predstavljati brez Festivala kraška gmajna, festivala naravoslovnega in dediščinskega turizma. 5. izvedba bo v petih festivalskih vikendih ponudila različne tematske pohode, kreativne delavnice, strokovna srečanja, otroške delavnice, kulturne prireditve in kulinarične dogodke, vezane na osrednjo temo – Kraško hišo in vrt.

Dnevi evropske kulturne dediščine bodo oplemenitili različna prizorišča na Krasu in v Brkini. V sklopu kulinaričnega dogajanja velja izpostaviti 20. Kostanjev praznik v Rodiku, kjer prisegajo na kuhanje jedi v bakrenih kotlih ter na slastno kostanjevo pecivo, vrhunec jesenskega dogajanja pa bo Martinovanje na Krasu, ki bo tudi letos povezalo ponudnike ob Kraški vinski cesti s hop gor – hop dol avtobusi, tržnicami domačih dobrot in posebno martinovo ponudbo v Štanjelu in Sežani.

Obsežnejši seznam dogajanja, ki bo obarvalo jesen na Krasu in v Brkinih najdete na visitkras.info