Kaj dogaja
88 ogledov

Festival Maslenica 2019

ljubljanska tržnica
V soboto, 9. marca, bo v Ljubljani na Pogačarjevem trgu potekal 12. Mednarodni festival slovanske kulture Maslenica.

Mednarodni festival slovanske kulture Maslenica v Ljubljani v Sloveniji poteka že od leta 2006, zadnja štiri leta pa se dogodek odvija v središču slovenske prestolnice in privabi vedno več obiskovalcev. Festival obeležuje tradicionalno ljudsko praznovanje Slovanov, ki izvira iz poganskih časov in simbolizira poslavljanje od zime.

Zimski prazniki se končajo s pustom ali po rusko maslenico. Ta se začne teden pred velikim postom, torej 40 dni pred veliko nočjo. V starih časih so Maslenico praznovali veličastno, ves teden pa je minil v znamenju sladkih dobrot. Rusi namreč na maslenico pečejo in jedo palačinke, saj po barvi in obliki spominjajo na sonce, ki pa je simbol pomladi.

Posamezne tradicionalne pustne običaje lahko doživite tudi na festivalu Maslenica v Ljubljani. Festival prirejajo tri organizacije, ki promovirajo rusko kulturo v Sloveniji: Ruski center znanosti in kulture, Društvo Slovenija Rusija in Vesela dRuščina.

Festival je posebej zanimiv zaradi kulturnega programa, ki traja kar 4 ure. V njem se predstavljajo številne mednarodne glasbene in plesne zasedbe, ki gojijo ljubezen do slovanskih kultur. Nastopajo tako odrasli kot tudi otroci, med njimi več kot 50 učencev ruske šole Vesela dRuščina. Opazovali boste lahko tradicionalne plese ali prisluhnili veselim ljudskim pesmim, ki se prenašajo iz roda v rod.

Otroke lahko pripeljete na zanimive ustvarjalne delavnice, ki so povezani s slovansko kulturo, ali pa obiščite stojnice, kjer so predstavljene domače obrti. V sklopu pogostitve lahko tudi poskusite specialitete posameznih držav, seveda brez palačink ne bo šlo!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.