Kaj dogaja
44 ogledov

Flores Musicae

Na gradu Kromberk bo potekalo tradicionalno Srečanje v moji deželi. Žurnal24 main
Festival srednjeveške in renesančne glasbe ...

Festival Flores Musicae je edini festival stare glasbe v zahodnem delu Slovenije ter edini festival pri nas, ki se osredotoča na glasbo srednjega veka in renesanse. Poleg raziskovanja in obujanja slovenske glasbene zapuščine festival oživlja tudi bisere kulturne dediščine, ležeče med Novo Gorico in Goriškimi brdi.

Program bo še naprej umetniško snoval vrhunski goriški kitarist in lutnjist Bor Zuljan, ki je v Ženevi končal magistrski študij kitare in lutnje, srednjeveške glasbe ter glasbene pedagogike. Raznoliki koncerti domačih in tujih glasbenikov bodo prikazali več tradicij tega najdaljšega obdobja glasbene zgodovine.

Četrtek, 19. september, ob 16.00
Komorna dvorana Glasbene šole Nova Gorica
Pierre Hamon (Francija): Ustvarjanje glasbe za risanko Pachamama

Predavanje 

Četrtek, 19. september, ob 20.00
Dvorana Gradu Kromberk
LOS PASOS PERDIDOS – VETER STAREGA IN NOVEGA SVETA

Pierre Hamon, evropske in ameriške stare in tradicionalne flavte ter razna predkolumbijska zvočila.

Petek, 20. september, ob 20.00
Cerkev Marijinega oznanjenja, Frančiškanski samostan Kostanjevica nad Novo Gorico
ADIEU MES AMOURS – GLASBA JOSQUINA DESPREZA (C. 1450–1521)

Dulces Exuviae (Francija, Slovenija)
Romain Bockler, bariton
Bor Zuljan, lutnja

Sobota, 21. september, ob 20. uri
Cerkev Sv. Križa, Kojsko
»CARTE BLANCHE« TANJI VOGRIN: DOLCE TORMENTO – GLASBENI DIALOGI V ZAČETKU 17. STOLETJA

4 HeartS (Slovenija, Ukrajina)
Tanja Vogrin, harfa, mezzosopran
Viktor Andriichenko, violina, kontratenor

Nedelja, 22. september, ob 17.00
Vila Vipolže, Vipolže
Koncert udeležencev mojstrskega tečaja Marca Beasleyja

Nedelja, 22. september, ob 20.00
Vila Vipolže, Vipolže
LE VIE DEL CUORE – POTOVANJE V SRCE ITALIJANSKE RENESANSE*

Marco Beasley ensemble (Italija)
Marco Beasley, tenor
Fabio Accurso, lutnja
Stefano Rocco, arhilutnja, baročna kitara  

Koncert v sodelovanju z društvom Dramsam iz Gorice in festivalom Musica Cortese.


Prizorišča festivala:

GRAD KROMBERK
Grof Coronini von Cronberg je svojo graščino, danes znano kot grad Kromberk, dal zgraditi v začetku 17. stoletja. Tipična renesančna zgradba je postavljena na temeljih gradu iz 13. stoletja, sestavlja jo osrednje skorajda kvadratno poslopje s štirimi kvadratnimi vogalnimi stolpi. Z graščino, obsijano s soncem, ki jo mehko obkrožajo vinogradi, upravlja Goriški muzej. V njej skrbi za umetnostnozgodovinsko zbirko in postavlja številne razstave.

FRANČIŠKANSKI SAMOSTAN KOSTANJEVICA
Leta 1623 je dal grof Matija Thun na svoje stroške postaviti cerkev, v katero je prenesel Marijino podobo. Na njeni vzhodni strani je zrastel majhen samostan, ki so ga naselili karmeličani. Cerkev in samostan, ki sta leta 1811 prešla v roke frančiškanom, stojita na čudoviti legi nad mestom, na vzpetini, poraščeni s kostanjevim gozdom, po katerem je kraj dobil ime. V samostanu so hranjeni posmrtni ostanki zadnjih članov francoske kraljeve rodbine Burbonov, bogata knjižnica in rožni vrt burbonk.

CERKEV SV. KRIŽA V KOJSKEM 
Na vzpetinici nad Kojskim z dih jemajočimi pogledi na briške griče stoji mala gotska cerkvica. Nenavaden zvonik spominja na majhno utrdbo in se zaključuje s cinami, znacilnimi za Brda. Notranjost skriva dva sijajna baročna stranska oltarja in freske, biser cerkve pa je glavni poznogotski krilni oltar iz leta 1515. Pred cerkvijo je ohranjen stolp tabora, zgrajenega v času turških vpadov v 16. stoletju. V objemu sadnih dreves in vinske trte so zbrani zakladi izjemnih umetniških vrednosti. 

VILA VIPOLŽE
Vila Vipolže, ki leži v objemu slikovitih briških trt, je v svoji zgodovini doživela različne preobrazbe; od lovskega dvorca za poletne užitke goriških grofov in plemičev rodbin Herberstein, Della Torre, Attems in nazadnje Teuffenbach do imenitne renesančne vile v 17. stoletju. Benečani so jo predelali v poletno rezidenco pravokotne oblike in ji prislonili oglata stolpiča z beneškim okrasjem. Še danes vilo tako kot nekoč obkroža vabljiv park z baročnim vodnjakom.