Kaj dogaja
118 ogledov

Male vetrne elektrarne

slovenija06.02.09....vetrnica...vetrna elektrarna...veter...turbine...foto: isto iStockphoto
Agencija poti v petek, 5. oktobra vabi vabi na izobraževalni dogodek o malih vetrnih elektrarnah.

Veter, kot obnovljivi vir energije (OVE), je v Sloveniji namreč še skoraj povsem neizkoriščen. Predvsem se je potrebno osredotočiti na male vetrne elektrarne do vključno 50 kW, za katere so razmere v Sloveniji precej ugodne tako pri naravnih danostih kot tudi pri zakonodaji.

Od začetka leta 2013 smo opravili veliko raziskovalnega in izobraževalnega dela na področju malih vetrnih elektrarn. V tem času pa so proizvajalci izboljševali obstoječe tradicionalne tehnologije malih vetrnih elektrarn ter razvijali nove tehnologije malih vetrnih elektrarn (vertikalne, cevne) z namenom izboljšanja proizvodnje električne energije v primerjavi s tradicionalnimi vetrnimi elektrarnami, kar vam bo predstavljeno na strokovnem seminarju.

Strokovni seminar je namenjen tako tehničnim strokovnjakom kot tudi bodočim investitorjem in uporabnikom malih vetrnih elektrarn.

Predstavljene bodo direktive, predpisi in standardi, ki so potrebni za načrtovanje, namestitev, delovanje in vzdrževanje malih vetrnih elektrarn v skladu s standardom SIST EN 61400-2, dosedanje izkušnje na trgu glede malih vetrnih elektrarn v Sloveniji, kakor tudi možnosti pridobitve nepovratnih sredstev oziroma kreditov za investicije v naprave, ki izkoriščajo obnovljive vire energije.

Predavala bosta Andreja Belavić Benedik, univ. dipl.inž. el. in mag. Andrej Zorec, univ. dipl .inž. el..

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.