Kaj dogaja
202 ogledov

Martinovanje na Krasu

Štanjel
Sežana, Štanjel in kraške vasi med obema krajema vabijo na večdnevni praznik tradicije vinarstva, kulinarike, kulture in aktivnega življenjskega sloga.

Martinovanje na Krasu bo v svoji 5. izdaji trajalo kar štiri dni, od četrtka, 8. novembra, do Martinove nedelje, 11. novembra 2018. Iz Ljubljane in Trsta bodo v soboto, 10. novembra, do Štanjela vozili dodatni, Martinovi vlaki.

Osrednje dogajanje se bo odvijalo v soboto, 10. novembra. Tudi letos bodo ODPRTE KLETI povezovale ponudnike ob Kraški vinski cesti. Za brezskrbno in varno odkrivanje vinskih kleti in kraških vasic, kjer bodo izbrani vinarji, vinogradniki in kmetje obiskovalcem postregli s kapljico domačega vina, lokalna društva pa bodo poskrbela za zabavni program in pogostitev, bodo tudi letos poskrbeli s HOP GOR – HOP DOL avtobusnimi prevozi.

Martinovanje na Krasu tudi v 5. izvedbi na glavni dan prireditve ohranja glavni prizorišči, Sežano in Štanjel, kjer se bo glavnina dogajanja vrtela okoli lokalnih dobrot, vpetih v slikovita prizorišča kulturne dediščine Krasa. V Sežani bodo jutro ogreli tekači in pohodniki na Tekaškem pozdravu jeseni.

V Štanjelu se bodo prepletale kulinarična ponudba kraških dobrot, izbranih vin in kraške kuhe izbranih gostincev skupaj z umetnostjo in kulturno dediščino pod skupnim imenom Praznik vina v Štanjelu. Na obeh glavnih prizoriščih bo Martinova tržnica, v Štanjelu vse dni dogajanja obiskovalce na ogled vabijo odprte galerije in raznolike umetniške zbirke.

Za večerno zabavo bosta na Martinovem koncertu poskrbeli skupini Pop Design in Nebojsega (Sežana). Sicer se dogajanje v okviru Martinovanja na Krasu začenja v četrtek, 8. novembra, v Štanjelu z Akademijo o teranu. Tudi petek, 9. novembra, bo kulturno obarvan s predstavitvijo knjige in odprtji razstavišč ter ocenjevanjem mladega vina v Štanjelu.

Letošnja novost v Štanjelu je tudi Martinova tržnica s ponudbo kraških vin in suhih mesnin, ki bo v Štanjelu potekala v nedeljo, 11. novembra. Omogočala bo degustacijo kraških dobrot na kupone, prav tako pa bo ta dan mogoča pokušina mladih vin. 

Več informacij za obiskovalce je na voljo na: http://www.visitkras.info/martinovanje .

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.