Kaj dogaja
79 ogledov

Noč knjige 2019

Branje knjige
Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, Svetovni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe.

Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. Začel se je na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji letos projekt doslej organiziramo šestič zaporedoma, tudi letos pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Na Noč knjige se zgodi stotine dogodkov po vsej Sloveniji in v zamejstvu po vsem svetu! Knjige se bo ta dan in to noč predstavljalo na najbolj izvirne načine, se jih prodajalo, izmenjevalo, sanjalo in pisalo.

V ad hoc prostovoljni organizaciji Noči knjige se v Parku Zvezda v Ljubljani, v Kopru (in morda še kje), letos 23. aprila prvič zgodi tudi celodnevni knjižni sejem DAM ZA KNJIGO!

Noč knjige je vseslovenski projekt, s ciljem zajeti celotno območje Slovenije in njena obmejna ozemlja, z branjem in knjigo povezati vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših v domovih za ostarele. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija, ki povezuje številne lokalne prireditelje. Prireditelji samostojno izbirajo vsebine ter jih samostojno izvajajo.

V naslednjem vam predstavljamo nekaj dogodkov, celoten seznam dogodkov, ki bodo potekali v 150 krajih po vsej Sloveniji najdete tukaj.

Ljubljana, od 10. do 21. ure

V Parku Zvezda v Ljubljani bo potekal enodnevni knjižni sejem SVETOVNI DAN KNJIGE V PARKU ZVEZDA od 10. do 21. ure. Prostovoljno ga organizira Noč knjige s podporo društva Festival Sanje in Založbe Sanje ter knjižnih ustvarjalcev. Skupna želja je, da se bo Park Zvezda po več letih spet iskril od lepega: od knjig, srečevanj, domišljije. In, seveda, da bo sijalo sonce!

Upajo na polnoštevilno udeležbo založnikov, vabljeni pa so tudi vsi drugi, ki delujejo na področju branja in knjige: knjižničarji, knjigarji, samozaložniki, avtorji, ilustratorji, prevajalci, antikvarji, galeristi, bodisi kot pravne ali fizične osebe – vključno s tistimi, ki bi hoteli izmenjevati ali prodajati rabljene knjige.

Izola, ob 19. uri

Začetek projekta Primorci beremo: Pisatelj Marjan Tomšič

Mestna knjižnica Izola Vas vabi na začetek projekta Primorci beremo. Na svetovni dan knjige v Mestni knjižnici Izola obeležujemo začetek projekta Primorci beremo. Naš gost bo pisatelj Marjan Tomšič. O njegovem ustvarjalnem opusu se bo z njim pogovarjal Peter Kovačič Peršin.

Kje: Mestna knjižnica Izola, Ulica Osvobodilne fronte 15, 6310 Izola

Prireditelj: Mestna knjižnica Izola

Novo mesto, ob 18. uri

Ježkov večer - "Prižgimo luč, ljudje!"

Ob svetovnem dnevu knjige vas vabimo na večer, posvečen Franu Milčinskemu - Ježku. Na dogodku, ki so ga poimenovali "Prižgimo luč, ljudje!", bodo nastopili člani KUD Straža. V izvedbi Čaj benda bodo zazveneli njegovi šansoni in znane slovenske popevke, za katere je prispeval besedila, spoznali bomo njegovo filmsko ustvarjanje in brali odlomke iz Zvezdice Zaspanke, njegove prve radijske igre za otroke. Vljudno vabljeni!

Kje: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Rozmanova ulica 28, 8000 Novo mesto

Prireditelj: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Ormož, ob 19. uri

Popotniški vtisi Mateja Mertika

Na noč knjige bomo gostili ustvarjalnega domačina dr. Mateja Mertika, ki bo z nami delil svoje literarizirane popotniške vtise. Svoja popotovanja vedno literarno popiše, izdanih ima več potopisnih del, pravkar pa pričakuje izzid vsaj še treh. Pred kratkim se je vrnil iz prehojene poti Camino. Povedal in pokazal nam bo, kako je biti na poti sam s seboj in s svojimi mislimi.

Kje: Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, Žigrova ulica 6b, 2270 Ormož

Prireditelj: Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož

Velenje, ob 17. uri

Ura pravljic v angleškem jeziku z ustvarjalno delavnico

Romana Bonno vas bo popeljala v čaroben pravljični svet, kjer se boste naučili nekaj novih angleških besed in kakšno pesmico. Vesna Gaber Podhovnik pa bo v vas skušala spodbuditi ustvarjalno žilico. Namenjeno otrokom od petega leta.

Kje: Knjižnica Velenje, Šaleška 21, 3320 Velenje

Prireditelj: Knjižnica Velenje

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.