Kaj dogaja
55 ogledov

Obletnico pristanka na Luni bomo obeležili tudi pri nas

Profimedia
Filatelistični del razstave dopolnjuje bogata slikovna dokumentacija programa Apollo pokojnega zbiratelja Mihaela Focka.

Letos mineva 50 let, odkar je Neil Armstrong kot prvi človek stopil na površje Lune. "To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo," je izjava, ki je nastala 21. julija 1969, kar pomeni, da se počasi približuje pol stoletja od tega velikega dogodka, ki ga je spremljal ves svet. 

Obletnico tega pomembnega mejnika v zgodovini človeštva bodo s posebnimi dogodki obeležili tudi v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju.

Apollo 11 ob vzletu. | Avtor: EPA EPA

V čas obletnici bodo najprej, v soboto ob 17. uri, odprli filatelistično razstavo Človek na Luni – 50 let od Apolla 11. "Zgodba je časovno vpeta s pričetki gledanja v vesolje, kamor se simbolno vrača v svojem zaključku. Pričenja s pogledom v nebo, nadaljuje z grško mitologijo, s številnimi prelomnimi odkritji človekovega vstopa v vesolje. Osrednja zgodba je ameriška, s programom Apollo, nadaljuje pa se z Marsom in ponovnim zazrtjem v vesolje," pojasnjuje direktor centra Dominik Kobold. 

Filatelistični del razstave dopolnjuje bogata slikovna dokumentacija programa Apollo pokojnega zbiratelja Mihaela Focka. Razstava je pripravljena na 112 listih formata A4, s posebej za ta jubilej oblikovanih podložnih listih z motivom površine Lune.

Razstavo dopolnjuje izdaja posebne osebne poštne znamke, priložnostnega poštnega žiga ter izdaja priložnostne jubilejne razglednice, ki bodo na voljo tudi obiskovalcem Centra Noordung.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.