Kaj dogaja
76 ogledov

Prgarski dnevi

hruške Žurnal24 main
Že četrto leto zapored bodo od četrtka, 22. novembra, do petka, 30. novembra, v okolici Bleda potekali Prgarski dnevi.

Turistično društvo in Kulturno-umetniško društvo Zasip v mesecu novembru vabita vse ljubitelje kulture in kulinarike na cikel prireditev ob Prgarskem dnevu. Skupni imenovalec raznovrstnih dogodkov bo pokušina jedi iz prge, ki jo pripravljajo gospodinje pod vodstvom Bojane Pipan.

Prgarija kot skupni projekt Turističnega in Kulturno-umetniškega društva Zasip želi ustvariti in graditi na prehranski ter kulturni dediščini vasi Zasip. Od začetka projekta minevajo štiri leta. V tem času so vsako leto organizirali Prgarski dan, številne prgarske dobrote so postregli domačim in tujim gostom, sodelovanje pa so razširili tudi v sosednje vasi Kašarije (vasi pod Stolom) in Kraparijo (Podhom). Najbolj pomemben mejnik je bil sigurno izid knjižice kuharskih receptov z naslovom Dobrote iz Prgarije. Priznanje za knjižico je v predgovoru izrazil tudi priznan slovenski etnolog, dr. Janez Bogataj, saj delo po njegovem mnenju "predstavlja šolski primer, kako lahko gradimo sodobno kulinarično razpoznavnost in istovetnost enega samega kraja, če nam le prehranska kulturna dediščina pomeni izhodišče za iskanje inovativnih, sodobnih rešitev".

Ivan Cankar 20. do 25. november Kaj dogaja 34. Slovenski knjižni sejem

Tradicijo Prgarije nadaljujejo tudi v tem letu s Prgarskimi dnevi. Veseli so, da so se organizaciji le-teh pridružila tudi ostala društva in gostinski ponudnik iz občine.

Četrtek, 22. november ob 18. uri: Otvoritev prgarskih dnevov z nastopom vokalne skupine LIP Bled in folklornega društva ter degustacijo prgarskih dobrot, Dom krajanov Zasip

Petek, 23. november ob 17. uri: Kuharske delavnice z Bojano Pipan, Dom krajanov Zasip  -> prijave na info@zasip.si ali na telefonsko številko 040 353 979 (Mateja)

Sobota, 24. november: 

              - ob 16.15 uri: Otroška delavnica
              - ob 17. uri: Predstava otroške gledališke skupine KPD Josip Lavtižar - Grdi raček-> vstopnina 3 €, Dom krajanov Zasip

Nedelja, 25. november ob 18. uri: Voden ogled kmetije Tersegvav in pokušnja žganja, kmetija Tersegvav -> prijave na info@zasip.si ali na telefonsko številko 040 353 979 (Mateja)

Petek, 30. november ob 19. uri: Koncert Canticum Novum in Triglavske rož'ce s pogostitvijo prgarskih dobrot, Infocenter Triglavska roža Bled

Kongresni trg November Kaj dogaja November v paviljonu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.