Kaj dogaja
13 ogledov

Rapetek: Petnajstletka!

mikrofon Shutterstock
Legendarni Rapetek praznuje 15 let! 28. - 30. september v Gali hali na Metelkovi ulici v Ljubljani.

Prvi večer obletniškega vikenda se bo začel z nastopom dveh protagonistov splitske hip hop scene, Vojkom V in Krešom Bengalko, ki bosta na odru Gala hale v solo izvedbi stala prvič, vsak s svojim samostojnim koncertom.

Vojko Vrućina, kratko Vojko V je eden najpronicljivejših emsijev na sceni ex-yu rapa. Splitski veteran ima za seboj zabeleženih več kot deset let pohodov – najprej s skupino Dječaci, potem še s Kišo metaka. Letos je udaril po svoje s samostojnim prvencem Vojko, ki je skupek tako globalne kot lokalne folklore: raperskega bahanja, auto tunovskega pjevušenja in samoironičnega humorja. Je skupek pravih trapovskih bangerjev in močno duhovitih zgodbic splitske realnosti, od pregovorno pogubnih turističnih prijemov do hrvaških nacionalnih kompleksov. Predvsem pa zmore kar nekaj punchov, ki si jih ponavljamo zadnje mesece v neskončnost, ki so torej prešli v širšo pop kulturo, v vsakdanjik in ki bodo pristali v analih. Brez pretiravanj lahko zatrdimo, da gre za rap ploščo leta 2018 ex-yu regije. Če ne bo prišlo v naslednjih mesecih do nekega neverjetnega presenečenja.

Krešo Bengalka je drugi junak splitskega betona. Njegovo pljuvanje se je prvič zapisalo leta 2008 na komadu Dječacev z naslovom Krek kuća, zares pa je potem zasijal na prvencu Kiše metaka leta 2012. Dve leti kasneje je izdal album v tandemu s še enim lokalnim raperjem, Žuvijem. Kmalu je sledila druga plata svinčenega dežja. Njegov prvenec smo dočakali lansko leto, letos pa je navrgel že drugi album Split Zoo. Krešo velja za izrazitega uličarja, ki servira surovo.

Prvi večer jubilejnega Rapetka bo torej zaznamovala dalmatinska klapa. Ne zamudite rojstnodnevnega discounta za zgodnje ptiče na avgustovskem Rapetku!

Vstopnina: 
6 € earlybird (samo na Pre-bday party 31. 8. 2018) / 
8 € v predprodaji (Gala hala na prireditvah, One Way Store, online na mojekarte.si – plus provizija) / 
10 € na dan dogodka

*v primeru slabega vremena bo prireditev potekala v dvorani s pričetkom ob 22h.

Drugi večer obletniškega Rapetkovega vikend paketa smo rezervirali za opušteno druženje z večino slovenskih MC-jev in DJ-jev, ki so zaznamovali in tudi sokreirali zadnjih petnajst let Rapetka. Na odru se bodo s komadom, dvemi zvrstili Zlatko, Unknown, Emkej, Valter, Klemen Klemen, N’toko, Recycleman, Fidži, Samo Boris, Mrigo, Beatboxer Zhiga, Mirko, Ghet, Doša ter zagotovo še kdo. Za gramofoni se bodo v kratkih setih izmenjali Pero Wustyle, K’Pow, Borka, Zhe, Ninja in Dado. Če bo lepo vreme, se bo na vrtu obrnil žar. Namen je predvsem podružit se, obeležit petnajst let edinega rednega hip hop dogodka pri nas ter, če bo volja, ocenit realno stanje hip hopa v Sloveniji danes, podat kako kritiko in predlog.

Vabljeni!

Vstopnina: prost vstop s petkovo vstopnico, 3 € ostali

*v primeru slabega vremena bo prireditev potekala v dvorani s pričetkom ob 22h.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.