Kaj dogaja
132 ogledov

Sinapsa – teden možganov

Možgani Shutterstock
Od ponedeljka do petka, 11. do 15. marca, bo letos potekal Teden možganov, v sklopu katerega se bo vrstilo več dogodkov po celi Sloveniji.

Večina se nas zdrzne, ko slišimo besedo bolečina. Spomnimo se dneva, ko smo bili stari 7 let in smo si zlomili roko ali pa trenutka nepozornosti, zaradi katerega smo se ravno včeraj spet spekli pri kuhanju večerje. V tistem trenutku bi vsak prisegel, da o bolečini ve prav vse. A takoj, ko prvi val bolečine popusti, za seboj pusti prostor za vprašanja.

Kaj sploh je bolečina? Zakaj me boli? Kako jo ustavim? Zgodba o bolečini je polna neznank, saj ni vezana zgolj na fizičen dražljaj, ampak je fenomen, v katerega je vpet celoten spekter našega bivanja: odvisna je od našega odnosa do bolečine, naših prepričanj, situacije, lahko nima fizičnega dražljaja, ampak je izvor psihološki, sociološki ali preplet vseh. Niti ni bolečina vedno slaba, saj je včasih nujen povod za rast in spremembe v našem življenju.

Letošnjim ustvarjalcem Tedna možganov se zdi bolečina tako zanimiv in večplasten fenomen, da smo se odločili posvetiti celoten teden raziskovanju njenih različnih obrazov. Vendar naj vas ne skrbi, pri raziskovanju bomo ostali na varni strani praga bolečine, zato lepo vabljeni, da se nam pridružite tretji teden v marcu na raznovrstnih dogodkih, kjer se bomo ponovno čudili, spraševali in raziskovali naše možgane ter svet okoli njih.

Program zapolnjuje cel teden in je razvrščen na sklope:
▪ ponedeljkova plenarna predavanja: Čutim, sočutim, ne čutim
▪ klinične teme v torek: Vsakogar boli drugače in četrtek: Klinika bolečine
▪ sredine vroče teme v nevroznanosti,
▪ petkova okrogla miza: Kje so meje bolečine?
▪ delavnice za odrasle in otroke ter projekcije filmov skozi celoten teden

Program Tedna možganov bo na sporedu v Ljubljani in večji mestih po Sloveniji (Maribor, Koper, Novo mesto, Idrija, Miren, Tolmin).
Predavanja v Ljubljani se bodo odvijala v Peterlinov Paviljon, Fakulteta za matematiko in fiziko, Jadranska ul. 19, delavnice za odrasle in juniorje ter nekateri filmi v Atriju ZRC SAZU, Novi trg 2 in druge projekcije filmov v Slovenski kinoteki, Miklošičeva 28.

Več o programu na: https://www.sinapsa.org/tm/program/2019

Dogodke organizirajo SiNAPSA, Fakulteta za matematiko in fiziko, ZRC SAZU, Slovenska Kinoteka in ostali organizatorji navedeni na spletni strani

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.