Kaj dogaja
59 ogledov

Srednjeveški dnevi v Kubedu

srednji vek Shutterstock
Prireditev "Srednjeveški dnevi v Kubedu" se bo odvijala pred gradom nad vasjo Kubed. Trajala bo dva dni in sicer v petek 8. in soboto 9. junija 2018.

V petek 8. junija se bo pričela ob 18:00 uri, ko si bo moč ogledati srednjeveški tabor, ki ga bo postavilo društvo Srednjeveški najemniki. Obiskovalcem bo predstavljena bojna oprema, ki jo bodo lahko tudi sami preizkusili. Možen bo vpogled v viteški tabor, kjer bo poleg šotorov postavljeno kurišče in na srednjeveški način pripravljene različne jedi. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v streljanju z lokom in samostrelom, pomerili v boju na hlodih v metanju podkve in vrtenju poi žogic.

Ob 20:00 uri pa bo koncert Rudija Bučarja. Med odmorom bodo člani društva srednjeveški najemniki uprizorili nekaj minut trajajoči ognjeni šov. Pozno v noč nas bo zabaval akustični glasbeni trio.

V soboto 9. junija se bo prireditev pričela ob 14. uri. Dostop do prizorišča bo možen samo peš ali s kočijo. Obiskovalci si bodo lahko ogledali srednjeveško tržnico, kjer bo poleg prikaza srednjeveške obrti tudi predstavljena turistična ponudba in okoliške dobrote.

V srednjeveških taborih, ki jih bosta postavila društvo Srednjeveški najemniki in društvo Kraljevega orla, bo na voljo tako kot predhodni dan ogled orožja, oblek in prehrane. Omogočen bo preizkus v lokostrelstvu in metanju podkev. Postavljena bo tudi srednjeveška tiskarna mojstra Janeza. Na ogled bo tudi kovaštvo, kjer si bodo obiskovalci lahko kupili spominek – kovano podkvico. V bližini prireditvenega prostora bo za ogled nastanjenih nekaj domačih živali ( ovce, koze in konji). Otroci se bodo lahko preizkusili v jahanju ponijev.

Organiziran bo srednjeveški pohod proti vasi Hrastovlje. Zbor bo ob 10. uri pred pokopališčem v Kubedu. Potem se peš v spremstvu vitezov odpravimo čez vas Kubed in nadaljujemo po učni poti proti vasi Hrastovlje. Na polovici poti bo obiskovalce pričakalo Gobarsko društvo iz Kopra, ki bo predstavilo gobe, ki rastejo na tem področju. Ko prispemo v vas Hrastovlje bo organiziran ogled Hrastovske cerkve Sv. trojice z znamenito fresko, sledil bo ogled vojaškega muzeja. Sledil bo povratek proti Kubedu mimo Tematskega parka avtohtonih rastlin in živali. Na koncu parka se ustavimo še pri učnem čebelnjaku, kjer bodo člani obalnega čebelarskega društva Koper predstavili čebelje pridelke. Od tam bo pot vodilo mimo potoka Rakovec nazaj na prizorišče pred Kubejskim gradom, kjer se bodo pohodniki okrepčali z domačimi bobiči ali golažem. Prispevek za pohod je 10€.

Na prizorišču pred gradom bo organizirana otroška delavnica, kjer bodo otroci tekmovali v raznih spretnostih. Najboljši bodo nagrajeni.

Pozno popoldne bo v spomin na zgodovinske dogodke, ki so zapisani v dokumentu iz leta 1300, odigrana sodba Kubejskim kmetom, ki so poškodovali imetje Hrastovcev.

Sledil bo viteški turnir, kjer bodo prikazane različne tehnike uporabe takratnega orožja.

Dogajanje bo popestrila glasbena skupina Trio Teci Teci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.