Kaj dogaja
73 ogledov

Velikonočni pohod na Malo goro

Pohodništvo Profimedias
Tradicionalni pohod na velikonočni ponedeljek, ki bo letos 13. aprila, poteka v spomin na košnjo visokogorskih travnikov na Mali gori.

Pot se vije po pobočju Čavna, markantne gore, ki se dviga nad Vipavsko dolino.

Tradicionalni pohod na velikonočni ponedeljek že vse od leta 1998 organizira planinska sekcija Kamnje. Do izhodišča pridemo mimo pokopališča in nato čez kamniti most, ki je ponos bogatega kamenjskega kamnoseškega izročila. Dobro označena pot nas vodi čez gozdne jase in pod borovci po strmi poti proti Mali gori, planoti na pobočju Čavna.

Na tej planoti so v prejšnjem stoletju pripravljali krmo za živino. Tja so domačini odhajali v začetku avgusta, ko so v dolini že pospravili seno. Možje so ostajali na planoti, da so lahko že v zgodnjih jutranjih urah začeli s košno, žene pa so jim vsak dan nosile hrano in jim pomagale pri spravilu sena. Pot, po kateri poteka pohod, so uporabljali za prevoz sena v dolino.

Med potjo lahko občudujemo skalne prepade Kuclja in krušljive stene Črne peči, počasi pa se nam začnejo odpirati tudi lepi razgledi na Vipavsko dolino. Nekje na sredini pobočja pridemo do lovskega bivaka Črna peč, kjer člani LD Čaven pogostijo s čajem. Od tu naprej pa je še dobre pol ure hoda do Koče na Mali gori.

Tam se s krajšim programom in pogostitvijo konča tradicionalni velikonočni pohod. Po slovesnosti se lahko v dolino spustimo preko Sv. Pavla, kjer se nahajajo ostanki obzidja in vodni stolp iz rimskih časov. Vodni stolp je najvišja ohranjena tehnična stavba iz rimskih časov v Sloveniji.

Junij 2022 Po treh letih Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.