Magazin
104 ogledov

Prva pomoč v kuhinji

Rešite manjšo nezgodo! Žurnal24 main
Se vam je že kdaj zgodilo, da ste pozabili na kosilo in prismodili okusen obrok? Nič ne skrbite, tudi v kuhinji obstaja hitra prva pomoč pri majhnih nezgodah.

Razkrivamo vam, kako na hiter in enostaven način rešiti okusen obrok, ki ste ga pripravili, pa je prišlo do majhne nesreče.

Če ste jed prismodili
Potem takoj v pomivalno korito natočite mrzlo vodo in postavite posodo v hladno vodno kopel. S tem boste prekinili kuhanje. Nato neprismojeni del jedi z lopatico poberite iz posode in jed preložite v drugo posodo. Če je potrebno, ji dodajte tudi malo tekočine. Katera tekočina bo to, je odvisno od jedi, ki jo kuhate. Lahko izberete vino, smetano, pretlačene paradižnike ali vodo.

Sesirjena jed
Ste že kdaj pripravili majonezo ali holandsko omako doma? Potem veste, da se omaka lahko med stepanjem začne sprijemati. Hitro ukrepajte. Pri majonezi po žličkah prilivajte vročo vodo, pri holandski omaki pa mrzlo. Stepajte naprej. Če imate pri sebi še kakšno jajce, en rumenjak počasi vmešajte v sesirjeno jed.

Kaj pa, če vaše testenine postanejo lepljive?
Potem jih čim prej zmešajte z omako. Namesto tega lahko tudi testenine prelijte s hladno vodo in jih zmešajte z dvema žlicama olivnega olja. Pri tem testenine previdno vlecite narazen. Preden jih odlijete, z zajemalko zajemite nekaj vode, v kateri so se kuhale in ji nato zlijte h kuhanim testeninam.

Grudičasta omaka
V tem primeru omako pretlačite skozi gosto cedilo. Omake bodo zagotovo brez grudic, če jih boste zgostili s surovim, naribanim krompirjem, ki naj se približno pet minut kuha v omaki. Nato omako precedite skozi redko cedilo.

Tekoča pena?
Težava postane največkrat vidna takrat, ko je že skoraj prepozno. Imate doma kaj sadja? Potem na mizo za sladico postavite sadni koktajl s posebno okusno omako. Jabolka ali hruške olupite in jih pahljačasto razporedite na krožnike in rahlo potresite s sladkorjem.

Razkuhana ali uvela zelenjava
Tako zelenjavo predelajte v pire. Zelenjavi odlijte vodo in jo pretlačite s paličnim mešalnikom. Počasi ji prilijte malo sladke smetane, da postane pire primerno gost. Lahko pa smetano tudi stepete in jo šele nato vmešate v zelenjavo. Če je okus še vedno malce neprijeten, dodajte malo limoninega soka.
Pri uveli zelenjavi dela prave čudeže mrzla voda. Položite jo v skledo z vodo in veliko ledenih kock, primešajte eno žličko soli in kisa (toda ne balzamičnega) in postavite skledo v hladilnik za slabi dve uri.

Preveč soli
Presoljeno jed razredčite s sladko smetano ali jušno osnovo. Če je jed zato preveč vodena, ji dodajte olupljene paradižnike ali pretlačeno tuno ali pa v pire pretlačen beli fižol iz pločevinke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.