Magazin
24 ogledov

Čisti zobki

Četudi ve, da zna sama, ji morate pomagati. Žurnal24 main
Strokovna literatura svetuje, naj starši otroku umivajo zobe vsaj do osmega leta, nekaterim celo do desetega. In kako jih pravilno očistiti?

Na začetku zobe umivajte izključno starši, pozneje otroku prepuščajte vedno več samostojnosti, a dokončati morate sami.

Kako otroku pravilno očistiti zobke:

  1. Na trgu je na voljo toliko zobnih ščetk za otroke, da se težko odločimo, katera je najboljša. Izberite ščetko, ki je dovolj majhna, da se bo prilegala otrokovim ustom. Preverite tudi, ali ima mehke ščetine.
  2. Uporabite manjšo količino zobne kreme – dovolj bo količina v velikosti grahovega zrna.
  3. Stopite za otroka ali poleg njega in ga z eno roko objemite med vratom in ramo. Z drugo roko ščetko primite tako, da vam bo položaj ustrezal.
  4. Zdravniki priporočajo triminutno ščetkanje. Omislite si manjšo peščeno uro, ki bo zanimiva tudi za otroke.
  5. Prvi dve minuti ščetkanja se posvetite otrokovim zgornjim in spodnjim zobkom, ki so v ozadju, saj se tam najhitreje pojavijo luknjice. Delajte kratke in krožne gibe, kot pri ščetkanju vaših zob. Večino časa posvetite površinam, kjer se žveči.
  6. Pravilno naučite otroka splakovanja – preden izpljune vodo, naj jo v ustih preliva levo, desno in naokrog. Zaužitje prevelike količine zobne kreme lahko povzroči bele lise na zobkih.
  7. Zadnjo minuto ščetkanja posvetite zgornjim in spodnjim prednjim zobkom. Ne pozabite tudi na zunanji in notranji strani.
  8. Ko se začnejo zobki stikati, je priporočljivo, da uporabite tudi zobno nitko. Uporabite košček navadne nitke ali pa otroško različico, ki bo lažja za uporabo. Pokleknite pred ali ob otroka in začnite nitkati – začnite v zadnjem delu, končajte pa pri sprednjem. Bodite nežni, še posebno ob dlesnih.
  9. Čestitajte otroku za dobro opravljeno delo in pohvalite njegove lepe in bleščeče zobke. S tem mu boste povečali samozavest in ga navdušili nad ustno higieno.

Prvi preventivni pregled pri zobozdravniku naj bi bil opravljen v prvem letu starosti, nato pa vsako naslednje leto. Takrat zobozdravnik oceni, ali se čeljustnici razvijata pravilno, pregleda že izrasle zobe in se s starši temeljito pogovori o ustni higieni in primerni prehrani. Prav tako so ti zgodnji obiski še neboleči. Če boste z obiskom odlašali, dokler ne opazite kariesa ali dokler se ne pojavi bolečina, boste otroku delali medvedjo uslugo. Tako bo otrokov prvi stik z zobozdravnikom neprijeten in ostala mu bo negativna izkušnja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.