Magazin
40 ogledov

Danes je na urniku romanca

objem, par Shutterstock
Obujanje iskrice med partnerjema zahteva trud in vztrajnost, a kj er so še čustva, je vedno tudi upanje.

V dolgoletnih zvezah se hitro zgodi, da kljub medsebojni ljubezni romantiko zamenja rutina, vlogo ljubimca pa vloga skrbnega starša. “Še posebno pri družinah z majhnimi otroki se vloga partnerstva kar izgubi v vlogi družine,” pravi psihoterapevtka in doktorica znanosti s področja družinske in zakonske terapije Veronika Seles. Toda naj vas ne skrbi, ni še vse izgubljeno. “Kjer so še čustva, se da obuditi partnerstvo,” zagotavlja. Toda to se ne bo zgodilo samo od sebe. Tudi obujanje romantike zahteva trud in vztrajnost.

  • Določita vajine dneve. Prvi korak pri obujanju iskrice ljubezni je odločitev partnerjev, da se bosta znova posvetila drug drugemu. Če je treba, si na koledar zapišita, kdaj bo dan samo vajin, in zmenka ne prelagajte. “Treba si je vzeti čas samo za partnerja. Če imate otroke, jih dajte v varstvo in vsaj nekajkrat na mesec pojdite kam sami s partnerjem,” svetuje Selesova.
  • Enkrat eden, drugič drugi. Naj vas ne bo strah, da pri organizaciji romantičnega večera ne boste zadovoljili partnerjevih želja. “Dogovorite se, da vsak enkrat organizira zmenek po svojih željah in se ne ozira na partnerja,” svetuje strokovnjakinja. Če si želite večera ob svečah v peneči kopeli, storite to. Naslednjič bosta vlogi zamenjani. Lahko se zgodi, da boste odkrili stvari, za katere sploh niste vedeli, da so vam ali partnerju všeč.
  • Bistven je pogovor.Ljudje ne moremo čudežno razumeti drug drugega in vedeti, kakšne so želje drugega,” poudarja psihoterapevtka. Nerealno je pričakovati, da bo vaš izbranec (ali izbranka) točno vedel, česa si v danem trenutku želite in kaj v zvezi pogrešate. Pogovarjajte se in mu zaupajte vse, kar vam leži na srcu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.