Magazin > Film & Glasba & TV
28844 ogledov

Naš legendarni glasbenik zavrnil skladbo, ki je kasneje postala hit

miran rudan
Dolgo ga ni bilo na domači glasbeni sceni, sedaj pa tale uspeh ...

V Kranju so prejšnji teden podelili glasbene nagrade Zlata piščal. Vse skupaj se je odvijalo v Stolpu Škrlovec, na prijetni lokaciji, ki zdaj kar kliče po tovrstnih večerih. Dogajanje se je začelo z okroglo mizo IPF, k.o. z naslovom “Epidemija in volitve so končane. Kaj pa slovenska glasba?”, sledila pa je še podelitev nagrad za največkrat predvajano slovensko skladbo in izvajalca na radijskih programih ter predstavitev dogajanja in trendov na radijih v Sloveniji. Največkrat zavrtena slovenska skladba v 2021 je Medena in Miran Rudan, najbolj predvajana domača izvajalka pa Nina Pušlar.

Direktor IPF, Viljem Marjan Hribar, je po okrogli mizi podrobneje predstavil, kaj se je v preteklem letu dogajalo na radijskih in televizijskih postajah v Sloveniji, s katerih kolektivna organizacija prejema podatke predvajanj fonogramov. Največkrat zavrtena nasploh v 2021 je bila Cover Me In Sunshine v izvedbi Pink in Willow Sage Hart, na drugem mestu ji je sledila Head Shoulders Knees & Toes z Ofenbach & Quarterhead feat. Norma Jean Martine, tretje pa je pripadlo The Weeknd in Save Your Tears.

Kaj se je dogajalo na področju domače glasbe? Med 100 največkrat predvajanimi skladbami je bilo spet le sedem slovenskih izvajalcev. Prva domača uvrstitev, torej najbolj predvajana slovenska skladba, je v letu 2021 pripadla Miranu Rudanu in skladbi Medena, v založbi Menart Records. Ostali domači izvajalci med prvih 100 so še Nina Pušlar, še zmeraj Nejc Lombardo, pa Klara Jazbec, Jan Plestenjak, BQL in Kataya (Tangels). Najbolj predvajana slovenska izvajalka nasploh v 2021 je ponovno Nina Pušlar, ki jo na tem mestu kar nihče ne more doseči.

Rudan pa je za zurnal24.si povedal, da so se tokrat res vse zvezde postavile na svoje mesto. Ker je s to skladbo zaplul v neznane vode, z novimi sodelavci, ni vedel, kaj pričakovati: "Za melodijo in aranžma sem takrat prosil Martina Štibernika in mu povedal, da si s to skladbo želim pocukranega Rudana. A Martin mi je kasneje lepo odgovoril, da se pri tem ne vidi in naj poskušam najti koga drugega. Nato sem res našel Kreša Tomca in mu omenil, česa si želim in on je to začel ustvarjati. Vsakič, ko sem slišal melodijo, sem bil navdušen. Ob izidu me je bilo tako do kosti strah, glede na to, da je bila skladba drugačna in narejena z novimi sodelavci. S to odločitvijo sem stal na robu prepada, a videti je, da se je vse skupaj postavilo na svoje mesto in nastala je uspešnica, ki so jo ljudje sprejeli. Tako zelo, da jo pogosto pojem tudi na porokah." 

Direktor IPF je po analizi prispelih podatkov predstavil še nekaj drugih podrobnosti, a navsezadnje so vsi prisotni delili enako mnenje: da je zastopanost slovenskih izvajalcev na radijskih postajah še vedno, če že ne vedno bolj, mizerna.
 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.