Magazin > Film & Glasba & TV
1595 ogledov

Radijske postaje: Najbolj predvajana domača skupina šele na 23. mestu

Gumb radio glasnost Andrej Leban
Slovenci očitno raje poslušamo tuje glasbene izvajalce, tako doma kot v tujini pa kraljuje ta glasbenik ...

Slovensko analitično podjetje Viberate je nedavno predstavilo odmevno študijo porabe glasbe v letu 2021 in napovedalo trende v letošnjem letu.

Pri Viberatu, ki se uveljavlja kot eden najpomembnejših svetovnih ponudnikov podatkovne analitike za glasbo, so prišli do zanimivih ugotovitev. Trendi namreč kažejo, da se začenja doba ''večjezične'' popularne glasbe, saj med najbolj gledane in poslušane glasbenike prodirajo korejsko- in špansko govoreči izvajalci. Na vrh najbolj gledanih videoposnetkov na YouTubu v lanskem letu se je namreč zavihtel portoriški zvezdnik Bad Bunny z videom Yonaguni (465 milijonov ogledov v enem letu), skupna “zmagovalka” pa je korejska K-pop senzacija BLACKPINK, ki je samo v 2021 zabeležila kar preko 6 milijard ogledov.

Poleg večjega prodora ''večjezične'' glasbe trendi napovedujejo tudi obuditev rocka. Večjemu zanimanju za žanr so doprinesli tako evrovizijski zmagovalci Måneskin kot številni glasbeni upi na TikToku. Slednji bo s svojimi privlačnimi kratkimi video formati eden ključnih kanalov za odkrivanje talentov in promocijo glasbe.

Pri Viberatu, kjer merijo aktivnosti 24.000 radijskih postaj, so analizirali tudi največkrat predvajane glasbene izvajalce na radijskih valovih, kjer so lani prva tri mesta zasedli glasbeniki z Otoka – Ed Sheeran, Dua Lipa in rockerji Queen – sledijo pa jim kanadski popzvezdnik The Weeknd in ameriški pop-rockerji Maroon 5. Sheeranovo glasbo so radijske postaje v enem letu predvajale kar 4,3-milijonkrat, s čimer je za las prehitel Duo Lipo – natančneje, za sto tisoč predvajanj.

Rdečelasec je največkrat predvajan glasbenik tudi v Sloveniji, in sicer se na slovenskih radijskih postajah zavrti po tritisočkrat mesečno. Pri nas boste poleg Sheerana in Queen (tretje mesto) najpogosteje slišali še Tino Turner (druga največkrat predvajana izvajalka), Michaela Jacksona in Oliverja Dragojevića. Kot zanimivost, največkrat predvajani slovenski izvajalec pri nas je skupina Siddharta na 23. mestu.

S svojo študijo je slovensko analitično podjetje Viberate zbudilo pozornost nekaterih največjih svetovnih medijev, kot so Daily Mail, The Sun in Rolling Stone, podjetje pa so predstavili tudi na CNN. ''Za glasbeni posel postaja uporaba podatkov nepogrešljiva,'' pravi Matej Gregorčič, ustanovitelj Viberata: ''Pretočne storitve, glasbene platforme in družbena omrežja so prostori, kjer se dogajajo vsi ključni elementi od promocije albumov do prodaje vstopnic in grajenja odnosov z oboževalci. Dogajanja je ogromno, a s podatki mu lahko učinkovito slediš in na nek način tudi napoveš prihodnost. Mi smo tu, da dostop do tega znanja omogočimo vsakemu glasbeniku, ki si ga želi.''

Komentarjev 2
  • Angie_Smith 11:41 10.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Boris 10:27 10.marec 2022.

    Jaz osebno občasno poslušam radio in glasbo, vendar ne samih besedil. Meni so pomembne melodije, teme in ritmi, tako glasbe kot petja, in da delujejo prijetno in usklajeno. Torej so lahko tudi Korejci ali Malezijci, ali pa Rusi.

Sorodne novice