Magazin > Film & Glasba & TV
3090 ogledov

To so letošnji dobitniki prestižnih nagrad

Oskarji
1/8
V Los Angelesu se je odvil najpomembnejši filmski večer leta, podelitev nagrad oskar.

Jubilejno, 90. podelitev akademije Oskar za najboljše filmske dosežke v letu 2017 je v teatru Dolby vodil ameriški TV voditelj Jimmy Kimmel. Največ nominacij je bilo podeljeno fantazijski ljubezenski zgodbi Oblika vode, ki je na koncu tudi dobil oskarja za najboljši film leta. Skupaj je osvojil kar štiri, s tremu oskarji pa mu sledi film Dunkirk. Po dva kipca so domov odnesli filmi Iztrebljevalec 2049, Koko in velika skrivnost, Najtemnejša ura in Trije plakati pred mestom.

V uvodnem govoru Kimmel ni mogel mimo razkritih spolnih škandalov, ki v preteklem letu zaznamovali Hollywood in se celo pošalil, da bi bilo v filmski industriji manj težav, če bi bili vsi moški, tako kot oskar, brez penisa. Medtem ko so se podeljevalci in zmagovalci ponovno dotaknili zimzelenih aktivističnih tem, kot so rasna raznolikost, neenakost spolov in gejevska tematika.

Prireditev ni postregla z večjimi presenečeni, razen takrat, ko se je voditelj "spontano" odločil, da bo z nekaj zvezdniki obiskal občinstvo v sosednjem teatru in jim podelil hot doge.

Na odru je med podelitvijo zapela tudi Mary J. Blige, prva, ki je v zgodovini Oskarjev nominirana tako za najboljšo pesem kot tudi za najboljšo žensko stransko vlogo. Sicer so milijone gledalcev po vsem svetu med podelitvijo zabavale glasbene točke, ki so bile med nominirankami za najboljšo pesem.

Brez presenečenj je kipec za najboljšo režijo pobral Guillermo del Toro za film Oblika vode. Oskarja za najboljšo moško glavno vlogo je dobil Gary Oldman (Najtemnejša ura), za najboljšo žensko glavno vlogo pa Frances McDormand (Trije plakati pred mestom), ki se je v svojem govoru zavzela za vse ženske v filmski industriji. Oskarja za najboljši film leta 2017  je prav tako dobila Oblika vode.

Prvi kipec je šel v roke igralcu Samu Rockwellu, in sicer za najboljšo moško stransko vlogo, drugi filmu Najtemnejša ura za najboljšo masko, tretji filmu Fantomska nit za najboljšo kostumografijo.

Oskarja za najboljši dokumentarni film je dobil Icarus. Ustvarjalci so poudarili, kako pomembno je, bolj kot kadarkoli prej, povedati resnico. Film Dunkirk je pobral oskarja za najboljšo montažo zvoka kot tudi za najboljše mešanje zvoka. Kipec za najboljši tujejezični film je šel v roke ustvarjalcem filma A Fantastic Woman.

Oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo je dobila Allison Janney. Legenda košarke Kobey Bryant je dobil kipec za najboljši kratki animirani film Dear Basketball, oskar za najboljši animirani film pa je šel v roke filmu Koko in velika skrivnost. Oskarja za najboljše vizualne efekte je dobil Iztrebljevalec 2049, za najboljšo montažo pa film Dunkirk.

Oskarja za najboljši kratki dokumentarni film je dobil Heaven is a traffic jam on the 407, oskar za najboljši kratki film iz resničnega življenja pa je šel v roke filmu The Silent Child.

Najboljši scenarij po literarni predlogi je Pokliči me po svojem imenu Jamesa Ivoryja, ki je povedal, da to ni zgodba o homoseksualcih, heteroseksualcih ali tistih, ki so nekje vmes, pač pa gre za zgodbo o prvi ljubezni, ki smo jo doživeli vsi. Oskarja za najboljši scenarij je dobil film Zbeži. Kipec za najboljšo kinematografijo je šel v roke Iztrebljevalcu 2049. Oskarja za najboljšo pesem je dobil film Koko in velika skrivnost s skladbo Remember me.

Nominiranci in zmagovalci ...

 

Za najboljši film so nominirani: Dunkirk, Zamolčani dokumenti, Fantomska nit, Oblika vode, Najtemnejša ura, Lady Bird, Trije plakati pred mestom, Zbeži, Pokliči me po svojem imenu.

Najboljša glavna moška vloga: Daniel Day Lewis (Fantomska nit), Gary Oldman (Najtemnejša ura), Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.), Timothee Chalamet (Pokliči me po svojem imenu), Daniel Kaluuya (Zbeži).

Najboljša moška stranska vloga: Woody Harrelson (Trije plakati pred mestom), Willem Dafoe (Projekt Florida), Sam Rockwell (Trije plakati pred mestom), Richard Jenkins (Oblika vode), Christopher Plummer (All the Money in the World).

Najboljša glavna ženska vloga: Mery Streep (Zamolčani dokumenti), Frances McDormand (Trije plakati pred mestom), Saoirse Ronan (Lady Bird), Sally Hawkins (Oblika vode), Margot Robbie (Jaz, Tonya).

Najboljša ženska stranska vloga: Allison Janney (Jaz, Tonya), Laurie Metcalf (Lady Bird), Mary J. Blige (Mudbound), Octavia Spencer (Oblika vode), Lesley Manville (Fantomska nit).

Najboljša režija: Christopher Nolan (Dunkirk), Guillermo del Toro (Oblika vode), Jordan Peele (Zbeži), Greta Gerwig (Lady Bird), Paul Thomas Anders (Fantomska nit).

Najboljša produkcija: Lepotica in zver, Iztrebljevalec 2049, Najtemnejša ura, Dunkirk, Oblika vode.

Najboljša montaža zvoka: Voznik, Iztrebljevalec 2049, Dunkirk, Oblika vode, Vojna zvezd: Poslednji Jedi.

Najboljši vizualni efekti: Iztrebljevalec 2049, Varuhi galaksije 2, Kong: Otok lobanj, Vojna zvezd: Poslednji jedi, Vojna za planet opic.

Mešanje zvoka: Voznik, Iztrebljevalec 2049, Dunkirk, Oblika vode, Vojna zvezd: Poslednji Jedi.

Kostumografija: Lepotica in zver, Najtemnejša ura, Fantomska nit, Oblika vode, Victoria in Abdul.

Kinematografija: Iztrebljevalec 2049, Najtemnejša ura, Dunkirk, Mudbound, Oblika vode.

Najboljši scenarij: Ljubezen na prvo bolezen, Zbeži, Lady Bird, Oblika vode, Trije plakati pred mestom.

Najboljši scenarij po literarni predlogi: Pokliči me po svojem imenu, The Disaster Artist, Logan, Velika igra, Mudbound.

Najboljši tujejezični film: A Fantastic woman (Čile), The Insult (Libanon), Loveless (Rusija), On body and soul (Madžarska), The Square (Švedska).

Najboljša maska: Najtemnejša ura, Victoria in Abdul, Čudo.

Najboljša pesem: Mighty River (Mudbound), Mystery of love (Pokliči me po svojem imenu), Remember me (Koko in velika skrivnost), Stand up for something (Marshall), This is me (The Greatest Showman).

Najboljši celovečerni dokumentarni film: Abacus: Small Enough to Jail, Faces Places, Icarus, Last Men in Aleppo, Strong Island.

Najboljši celovečerni animirani film: Mali šef, The Breadwinner, Koko in velika skrivnost, Bikec Ferdinand, Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice