Magazin
53 ogledov

Inkontinenca je ozdravljiva

Preden se odločite za operacijo, preizkusite novo metodo za stimulacijo mišic.

Po ocenah strokovnjakov naj bi bila za urin inkontinentna kar vsaka peta ženska po 35. letu in vsaka tretja po 55. letu starosti, s starostjo pa incidenca še narašča. Najpogosteje gre za stresno inkontinenco, ki je posledica bodisi oslabljenih mišic medeničnega dna bodisi ohlapne sluznice nožnice, ki mehurju in sečnici ne nudi več zadostne anatomske podpore. Mišično-vezivne strukture medeničnega dna tako ne zmorejo več zadržati povečanega pritiska na mehur, posledica pa je uhajanje urina. Vzroki  so do neke mere genetsko pogojeni, pomemben dejavnik pa so predvsem hormonske spremembe v nosečnosti in mehanske poškodbe med porodi (težave imajo zlasti ženske, ki so večkrat rodile oziroma so rodile težje otroke), staranje, pogosto tudi prekomerna telesna teža in neaktivnost, operativni posegi v področju male medenice, dolgoletno dvigovanje težjih bremen v službi, kronična respiratorna obolenja, povezana s pogostim hudim kašljem in kihanjem, kronično zaprtje, včasih pa vzrok ostane nepojasnjen.

Do ponovnega nadzora z laserjem

Prve težave se pogosto pojavijo ob skakanju na trampolinu, teku, smejanju, kihanju ali kašljanju, ob ne ukrepanju pa se le še stopnjujejo. Keglove vaje, s katerimi je priporočljivo začeti že v mladosti, so pomembna preventiva, žal pa niso vedno dovolj. Ključno pa je, da z zdravljenjem inkontinence začnemo čim prej po začetku težav. V zadnjem času je na voljo več novih metod, ki so pri tem bolj ali manj uspešne. 

Zelo obetaven in preprost način zdravljenja stresne urinske inkontinence je kombinirana terapija z lasersko termolizo in magnetno stimulacijo mišic medeničnega dna, s katero vplivamo tako na mišične kot na vezivno-tkivne strukture medeničnega dna. Z laserjem namreč regeneriramo kolagenska vlakna v tkivu nožnice, ki postanejo čvrstejša in bolj elastična. S tem se mehur in sečnica vrneta v svoj pravilni anatomski položaj, okrepljeno tkivo nožnice pa jima nudi potrebno podporo. Magnetna stimulacija poveča moč in vzdržljivost mišic medeničnega dna, kar omogoči ponovno kontrolo nad izločanjem urina. Glede na to, da je metoda neinvazivna, popolnoma varna in zelo učinkovita, je vsekakor vredna poskusa pred  kakršnimkoli operativnim zdravljenjem.