Magazin
30 ogledov

Koga obrekujejo moški?

pubec, fant Shutterstock
Bi spremljali nanizanko z naslovom Opravljivec? Ne, v Hollywoodu ne razmišljajo o moški različici Opravljivke, a nova študija je pokazala, da tudi moški obrekujejo, le drugače od žensk.

Moške čenče so drugačne od ženskih, pravi avtor raziskave David C. Watson, psiholog z univerze v Edmontonu.

V študiji je sodelovalo 167 žensk in 69 moških v starosti med 17 in 29 let. Udeleženci so morali odgovarjati na vprašanja, povezana s prijateljstvom in obrekovanjem. Izsledke raziskave so objavili na spletnem portalu Sex Roles.

Splošen rezultat je pokazal, da ženske obrekujejo več kot moški. Presenečeni? Niti ne. Raziskava je pokazala, da se ženske v vsakdanjih pogovorih velikokrat pogovarjajo o drugih ljudeh, kar je v osnovi že obrekovanje. Ženske so bile vedno v koraku z informacijami osebnega značaja drugih ljudi (kdo se sestaja s kom, kdo sovraži svojega šefa ...), moške pa so tovrstne informacije po večini pustile hladne.

So pa strokovnjaki našli področje obrekovanja, kjer so moški prehiteli ženske. Se vam svita? Moški so neprecenljiv vir informacij o tem, kdo je napredoval, kdo je kupil nov avto in komu se obeta povišica. Pravzaprav jih zanima vse, kar je povezano s statusom.

Največja razlika med spoloma, ki so jo strokovnjaki zaznali, pa je bila ta, da se moški in ženske različno odzovemo na obrekovanje. Med moškimi obrekovanje služi boljši povezanosti v skupini. Pri ženskah pa je bila zgodba drugačna, saj se je večina žensk zaradi obrekovanja počutila ogrožene. Če njena prijateljica obrekuje drugo prijateljico, potem obstaja velika verjetnost, da bo tudi sama kdaj predmet obrekovanja.

"Obrekovanje je del vsakdana, lahko je pozitivno, negativno ali nevtralno," pravi Watson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.