Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Hormon ljubezni v razpršilu

razpršilo Shutterstock
Oksitocin, "hormon ljubezni", ki se izloča med spolno aktivnostjo, moškim in ženskim orgazmom, rojevanjem in dojenjem in povzroča občutek ljubezni, je po novem na voljo v razpršilu.

Oksitocin oziroma tako imenovan hormon ljubezni, ki se izloča med spolno aktivnostjo, moškim in ženskim orgazmom, rojevanjem in dojenjem in povzroča občutek ljubezni, je po novem na voljo v razpršilu.

Oksitocin za ljubezen

V raziskavi, ki so jo izvedli na Norveškem, je sodelovalo 40 prostovoljcev. Polovica je uporabljala pršilo, v katerem je bila le fiziološka raztopina, druga polovica pa je uporabljala pršilo, ki je vsebovalo hormon oksitocin, ki stimulira čustva, umirjenost in povezanost z drugimi. Po uporabi pršila so morali prostovoljci pregledati fotografije, na katerih so bili ljudje z različnimi izrazi. Morali so ugotoviti, ali so ljudje na fotografijah žalostni, jezni, veseli, umirjeni ... Prostovoljci, ki so uporabili pršilo z oksitocinom, so bolje prepoznali čustva oseb na fotografijah.

Vpliva na čustva

"Ljudje, ki so bili na fotografijah jezni, so tistim, ki so uporabljali pršilo z oksitocinom, delovali še bolj jezno," je dejala psihologinja Siri Leknes z univerze v Oslu, ki je sodelovala v raziskavi. Dojemanje čustev je bilo tako še bolj poglobljeno kot ponavadi. Največje spremembe so opazili na ljudeh, ki v običajnih okoliščinah niso bili pretirano čustveni.

Za psihične bolezni

Strokovnjaki upajo, da bodo pršilo lahko uporabljali za zdravljenje nekaterih psihičnih bolezni in tudi nekaterih odvisnosti. Kljub napovedim pa strokovnjaki trdijo, da hormon ni vsemogočno zdravilo in da je lahko le v pomoč za boljše odnose.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.