Magazin > Lepota & telo
560 ogledov

HPV: Cepiti deklico ali ne?

cepljenje
1/3
Shutterstock
V prihajajočih dneh se bo vnovič začelo rutinsko cepljenje šestošolk proti virusu HPV. Starši so znova pred odločitvijo, ali cepiti svojo deklico ali ne. O svoji odločitvi sta spregovorili Elizabeta Zubčić, modna oblikovalka, in Vesna Lednik, vodja oddelka v komerciali.

Starši svojo privolitev za cepljenje izkažejo s podpisom izjave, ki jo dobijo na prvem roditeljskem sestanku oziroma skupaj z obvestilom o sistematskem pregledu. Brez podpisane izjave zdravniki deklic ne cepijo, saj gre za neobvezno cepljenje,” pravi Marta Grgič Vitek iz Inštituta za varovanje zdravljenja RS (IVZ).

Doslej dve hospitalizaciji

Po podatkih IVZ je bilo od začetka cepljenja leta 2007 do leta 2010 prijavljenih 55 primerov neželenih učinkov. “Zdravniki so najpogosteje poročali o bolečini, oteklini, rdečini na mestu vboda, povišani telesni temperaturi, slabosti, glavobolu in utrujenosti,” pravi Grgič Vitkova. Pred dvema letoma sta bili dve dekleti hospitalizirani zaradi kolapsa in hujše lokalne reakcije. “Vsi prijavljeni neželeni učinki so izzveneli v nekaj dneh, in to brez posledic,” dodajajo na IVZ.

Nevarna je trajna okužba

Z virusom HPV se okuži polovica spolno aktivnih ljudi, pravijo na IVZ. Večina nima bolezenskih znakov in okužba spontano mine, pri nekaterih pa se razvije trajna okužba. “Po trajni okužbi z visokorizičnimi genotipi se lahko v redkih primerih pojavijo rak materničnega vratu in nekatere drugi vrste raka, po okužbi z nizkorizičnimi genotipi pa genitalne bradavice,” pojasnjuje Marta Grgič Vitek. V zadnjih letih za rakom materničnega vratu na novo zboli okoli 150 žensk na leto, od 30 do 40 pa jih zaradi tega obolenja umre.

Je spolna vzgoja dovolj?

Tudi z ustrezno spolno vzgojo lahko do neke mere vplivamo na spolno vedenje in zmanjšamo tveganje za okužbo s HPV. “Uporaba kondoma sicer zmanjša možnost prenosa okužbe s HPV, vendar je ne prepreči v vseh primerih,” pravi Grgič Vitkova in dodaja, da je cepljenje najučinkovitejša zaščita.

Informacije

Starše šestošolk naj bi o cepljenju proti HPV seznanili na prvem roditeljskem sestanku, na katerem dobijo letak z informacijami o cepljenju in o okužbah s HPV. Šolski zdravniki praviloma pripravijo predavanja o okužbah in cepljenju. Dodatne informacije so na voljo na spletni strani Ivz.si: cepljenje > splošna javnost > informacije o posameznih cepljenjih > HPV.

Mini intervju

Vesna Lednik, mati šestošolke, skrbi za dobro prehrano in šport hčerke. Meni, da je dober imunski sistem ključen za premagovanje virusov.

Ste mati šestošolke, kako ste se odločili, boste pristopili k cepljenju proti virusu HPV?
Nagibam se k temu, da svoje hčerke ne bi dala cepiti proti virusu HPV. O tem, kaj so HPV-virusi, kako se jim lahko izogneš ..., sem se pogovarjala tudi s hčerko. Mislim, da je dovolj stara, da se o svojem telesu do neke mere odloča sama, in tudi ona ni za cepljenje.

Iz katerih razlogov se nagibate k temu, da hčerke ne bi dali cepiti?
Večino virusov lahko naše telo predela samo – to je odvisno od tega, kako dober je naš imunski sistem. Veliko delamo na prehrani, smo veliko zunaj in smo športno dejavni. Hčerka zadnja leta sploh ni bolna, kar pomeni, da je njen imunski sitem dober. Drugi razlog je varna spolnost; o tem smo se z otrokom že začeli pogovarjati. In tretji razlog je v rednih ginekoloških pregledih in odvzemih brisa. Sama hodim na odvzem brisa vsako leto, čeprav ga je treba plačati.

Kaj pa pomisleki, da cepivo ni varno, da ni dovolj testirano in podobno?
Eden od razlogov, da sem proti temu cepljenju, je zagotovo dejstvo, da gre za relativno novo cepivo in se bodo njegovi učinki, dobri in slabi, pokazali šele čez 50 let.

Kaj pa čez nekaj let, ko bo hčerka starejša in bo o cepivu znanega kaj več?
Mislim, da se bova o teh stvareh čez nekaj let še lažje pogovarjali. Če bo takrat sama menila, da bi bilo cepljenje proti HPV-virusu zanjo dobro in če se bo želela cepiti, ji bom cepljenje tudi plačala.

Mini intervju

Elizabeta Zubčić, mati petošolke meni, da je treba možnost, ki preprečuje razvoj hude bolezni, izkoristiti.

Ste mati petošolke, še eno leto je do tega, ko boste imeli možnost svojo deklico cepiti proti virusu HPV. Kako se boste odločili?
Sem za cepljenje proti virusi HPV. Menim, da je več možnosti, da je cepljenje koristno, kot da ni.

Kateri so razlogi, da ste se odločili za cepljenje?
Virus se širi pri stikih z moškimi, cepivo pa deluje nekaj let. Dekleta se bodo začela družiti s fanti in bodo izpostavljena. Prihajajo tudi leta, ko so lahko dekleta bolj neprevidna, in če obstaja možnost za zaščito pred razvojem hude bolezni, mislim, da je prav, da jo izkoristimo.

Se bojite stranskih učinkov cepiva?
Stranski učinki so manj nevarni kot bolezen, ki se lahko razvije po okužbi z virusom HPV.

Tudi sicer je veliko pomislekov glede cepiva ...
Nekateri pomisleki lahko držijo; lahko drži, da farmacija služi na ljudeh, vendar so cepiva ustavila mnogo smrtonosnih bolezni.

Kje ste dobili informacije o cepljenju proti HPV?
Večinoma sem informacije poiskala na spletu. Na šoli nas glede cepljenja še niso informirali, saj pridemo na vrsto prihodnje leto. Zagotovo pa bom še brskala za informacijami, ko bomo tik pred odločitvijo.

Se vam zdi 11 let prava starost?
Morda je pri 11 letih res precej zgodaj za cepljenje proti virusu HPV. Če bi bila možnost, bi se odločila za cepljenje otroka kakšno leto pozneje.

Komentarjev 5
  • Darija Kovačič 20:59 09.oktober 2012.

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/01/24/hpv-vaccine-victim-sues-merck.aspx

  • Luč Sončna 20:50 09.oktober 2012.

    Kaj je Žurnal neodvisen časopis ali te oglase kdo plačuje? Zakaj se IVZ prikazuje kot nevtralni strokovnjak oz posvetovalno telo, ki nam bo dalo korektne in verodostojne informacije, čeprav je to glavni dilerski organ v naši državi...

  • Roman Plohl 18:44 09.oktober 2012.

    Tako dolgo dokler IVZ financirajo farmacevtska podjetja, njegovim priporočilom nikakor ne smemo nasedati. V Avstiji je mlado dekle, popolnoma zdrava športnica učitno umrlo zaradi cepljenja. Vendar nihče iz vrst alopatske medicine o tem ni hotel niti slišati. Po njihovo je ...prikaži več smrt dekleta slučajni "sopojav ob cepljenju".Pred odločitvojo se pozanimajte o tem ali cepitelj in proizvajalec cepiv odgovarjata za morebitne posledice. In kak je postopek v katerem boste dokazovali, da so posledice nastale zaradi cepljenja.Če cepitelj in proizvajalec cepiv ne prevzemata odgovornosti za morebitne posledice (ali kot oni rečejo. sopojave!), potem je to znak za alarm najvišje stopnje. Srečno!