Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Varuje zgolj pred HPV

cepljenje, injekcija Žurnal24 main
Cepivo. Četrtina najstnic misli, da prepreči tudi druge okužbe.

Skoraj četrtina najstnic, ki so bile cepljene proti virusu HPV, zmotno misli, da jih cepivo ščiti tudi pred drugimi spolno prenosljivimi boleznimi, je pokazala nova, v Ameriki izvedena raziskava, v kateri je sodelovalo 339 deklet, starih od 13 do 21 let. Dejstva so žal drugačna, saj jih cepivo ščiti le pred določenimi genotipi virusa HPV, tveganja za druge okužbe pa nikakor ne zmanjša.

Kondomi še vedno osnova

Čeprav ste bili cepljeni, je torej prakticiranje varne spolnosti enako pomembno, kot če ne bi bili, saj se le tako lahko zavarujete pred virusom HIV, herpesom in drugimi nevarnimi spolno prenosljivimi boleznimi. "Tako za deklice, ki bodo cepljene, kot za tiste, ki ne bodo, so zelo pomembni čim kakovostnejša spolna vzgoja (začetek spolnih odnosov čim pozneje, zvestoba partnerju in obratno, redna uporaba kondomov) ter redni ginekološki pregledi in odvzemi brisov materničnega vratu glede na slovenska priporočila," poudarja ginekologinja Marjetka Uršič Vrščaj. Več informacij o virusu HPV in cepivu lahko najdete na spletni strani Kala.si.

Komentarjev 1
  • kai 09:42 20.januar 2012.

    Več še malo drugačnih informacij o tem cepljenju lahko najdete na:http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/07853890.2011.645353