Magazin > Lepota & telo
93 ogledov

Izognite se pikom žuželk

noge, trava Shutterstock
Poletje, plaža, piknik. In piki! Poletje ni le čas za plažo in piknik, ampak tudi za pike čebel, os, obadov ... Preventiva naj bo zato vaša zapoved. Spomnite se, kako se izogniti malim brenčečim in letečim bitjecem. Repelente pa uporabljajte čim redkeje.

Pazite, kako dišite. Mnogo žuželk privlači vonj cvetlic, zato ne preseneča, da jih privlačijo tudi drugi cvetlični vonji. Vaša koža, lasje ali oblačila sladko in nežno dišijo po cvetju? Napaka. Poleti izberite negovalne in lepotne pripomočke brez vonja, parfum pa raje preskočite. Da vas ne bodo nadlegovali komarji, se natrite s sivko, nekateri pa prisegajo tudi na uživanje čebule in česna, saj naj bi telo po tem oddajalo komarjem in drugim žuželkam zoprn vonj.

Oblecite se. Živa barve jih privlačijo, kratka krilca in hlačke ter odprte majic pa jih nudijo priložnost. Za daljše uživanje v naravi oblecite dolge hlače in majico z dolgimi rokavi v zemeljskih barvah. Zvečer narte in gležnje zavarujte z nogavicami.

Pazite na pijačo in hrano. Osa v sadnem soku? Velikokrat. Preverjajte, kaj se dogaja v vašem kozarcu (sladke pijače ose in še marsikoga zelo privlačijo) in na krožniku, vso hrano, predvsem sadje in vse sladke stvari, pa imejte ves čas zapakirano oziroma zaščiteno, tako da vonj ne bo priklical nepovabljenih.

Ne hodite bosi. Na plaži je dovoljeno, na travniku ali v gozdu pa raje ne bodite bosi. Noge oziroma stopala so pogosta tarča čebel, zato bodite med igro ali hojo po travi vedno obuti.

Ostanite mirni. Seveda veste, da morate ostati mirni, ampak vseeno vas zagrabi panika, ko vam blizu glave zabrenči sršen. Ne bežite, ne mahajte z rokami in ne delajte sunkovitih gibov. Miren in počasen umik je najbolj zanesljiva taktika.

Otresajte! Preden oblečete pulover, ki je ležal v travi, preden pospravite odejico ali karkoli, kamor se lahko zavlečejo žuželke, stvari otresite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.