Magazin > Lepota & telo
11 ogledov

Bazeni čisti le na videz

bazen, telo Shutterstock
Obiskovalci v bazene vnašajo bakterije in umazanijo, zato bodite pazljivi.

Preobljudeni bazeni so lahko poleti nevarni za zdravje, saj se v njih lahko zadržuje morje škodljivih kemikalij in bakterij. "Vsak kopalec vnese v bazensko kopalno vodo razne nečistoče, ki se izpirajo s površine telesa (kože in sluznic) ter iz telesnih odprtin (oči, nos, žrelo in dihala), lahko tudi urin ali celo blato," pojasnjujejo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Okužbe prebavil in glivice

V bazenu in ob njem se zadržujejo predvsem bakterije, ki lahko povzročajo prebavne težave, okužbe dihal in glivične okužbe. Ob obisku bazena se ne morete popolnoma zavarovati pred možnostjo okužbe, saj je ta odvisna od osebne higiene vseh obiskovalcev, z ustreznimi higienskimi navadami pa lahko tveganje tako zase kot za druge bistveno zmanjšate. Preden vstopite v bazen, se morate zato obvezno temeljito oprhati s čisto sladko vodo, saj tako s sebe sperete vse snovi (kreme, umazanijo, znoj ...), ki bi lahko ogrožale čistost vode v njem.

Tvegajo predvsem otroci

Škodljivim posledicam kopanja v bazenih so najbolj izpostavljeni najmlajši, saj po nesreči zaužijejo največ bazenske vode in se po navadi z rokami dotikajo vseh, tudi najbolj umazanih površin. Z družino zato obiščite le res čiste bazene.

Klora ne smete zavohati

Vonj po kloru v nasprotju s pogostim prepričanjem ni posledica prevelikega dodajanja tega plina, temveč ravno obratno. "Močan vonj po kloru ni posledica njegovih prevelikih koncentracij v vodi, temveč pokazatelj, da se je porabil za reakcije z nečistočami in bi ga bilo zato treba še dodati," pravijo na IVZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice