Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Vsak drugi z drisko

Školjka iStockphoto
Potovalna driska. Pojavi se lahko takoj in celo po koncu potovanja. Prizadene do polovico ljudi.

Potovalno drisko ima vsako leto od 20 do 50 odstotkov potnikov v mednarodnem prometu, pravi Eva Grilc z inštituta za varovanje zdravja. Običajno se pojavi prvi teden potovanja, sicer pa kadarkoli, tudi takoj po koncu potovanja, dodaja.

Izognite se driski
Uživanje hitro pokvarljivih jedi (mesa, rib, mleka in mlečnih izdelkov), ki so toplotno neobdelane ali slabo obdelane, in uživanje hitro pokvarljivih jedi, ki so bile več ur pri sobni ali višji temperaturi, sta najpogostejša vzroka potovalne driske, pravi Grilčeva.

Pogosto jo povzročijo tudi uživanje hrane, kupljene pri uličnih prodajalcih, uživanje oporečne vode in pijač s kockami ledu v deželah z nižjim higienskim standardom ter uživanje neolupljene surove zelenjave in sadja, razlaga sogovornica.

Preprečite zaprtost
Na drugi strani se lahko pri menjavi okolja pojavi zaprtost. "To preprečujemo z uživanjem zelenjave in sadja, pitjem dovolj vode, lahko tudi mineralne vode. Odvajala pa uživamo po navodilih zdravnika ali farmacevta," svetuje Grilčeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.